Priznanje za najveću: Počasni Zlatni medvjed za Meryl Streep

Autor/ica 13.2.2012. u 15:31

Priznanje za najveću: Počasni Zlatni medvjed za Meryl Streep

Od krhke žene, do autoritarnih dama. Meryl Streep je igrala u filmovima koji su izazivali skandale, ali i poticali debate o kulturi. Ova glumica će na Berlinalu dobiti počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo.

Njemački mediji se ponekad žale kako filmskom festivalu u Berlinu nedostaje glamura i svjetski poznatih glumaca. Ipak, ove godine se ne bi moglo reći da je tako.

U utorak će počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo dobiti glumica Meryl Streep. Direktor Berlinala Dieter Kosslick ističe kako se radi o “svjetskoj zvijezdi”. Ona je čak 17 puta nominovana za Oskara, 18 puta za Zlatni globus, što do sada nije pošlo za rukom nijednoj njenoj kolegici.

“Čelična Lady”

Meryl Streep iodine i još uvijek je u vrhu. Postoji velika vjerovatnoća da će ove godine dobiti još jednog Oskara, za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u ffilmu “Čelična Lady”. Zlatni globus za ovu ulogu je dobila već u januaru.

 

Zlatni globus dobila je u januaru 2012.

Nagrada joj se smiješi bez obzira na to što je sam film donekle sporan. Margaret Thatcher je najomraženija šefica vlade Velike Britanije svih vremena. To čini još većom odličnu glumu Meryl Streep.

Istorija porodice Weiss

Njena karijera je počela 1978. ulogom u američkoj TV-seriji “Holokaust”. U toj seriji se govori o istoriji jevrejske porodice Weiss. Članovi ove porodice su tokom Drugog svjetskog rata progonjeni i tjerani u koncentracione logore.

Serija je slavljena, ali i napadana u SAD. Kritičari su tvrdili da se užasi nacizma ne mogu prikazati u komercijalnoj TV-seriji.

 

Meryl Streep i Dustin Hoffman tokom snimanja flma "Kramer protiv Kramera"

Meryl Streep i Dustin Hoffman tokom snimanja flma Kramer protiv Kramera

“Holokaust” je prikazivan i u Njemačkoj, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tek nakon te serije u Njemačkoj je počela javna debata o kolektivnoj krivici Nijemaca u Drugom svjetskom ratu.

“Ova serija je za Njemačku bila jedan kulturnoistorijski događaj”, smatra Rainer Rother, umjetnički direktor Njemačke kinoteke.

Uloga Inge Weiss, Njemice i nejevrejke koja se na razne načine bori da spasi svog muža užasa koncetracionog logora, donijela je Meryl Streep oreol glumice koju morate uzeti za ozbiljno.

Žena koja razmišlja svojom glavom

Od ove, pa sve do uloge “Čelične Lady”, Meryl Streep je uglavnom igrala uloge žena koje ne čine ono što od njih očekujete i koje se bore protiv raznih prepreka.

U “Krameru protiv Kramera”, filmu snimljenom 1979, napušta svog muža i malog sina, jer ne želi više da bude samo supruga i majka. Te 1979. bio je to skandal. Streep je u samo nekoliko scena u kojima se vidi u tom filmu isijavala toliki očaj, da je gledaocima bilo teško da je osude zbog njenog postupka.

 

Dva muškarca se zaljubljuju u lijepu Sofiju (Scena iz filma Sofijin izbor, 1982.)

Dva muškarca se zaljubljuju u lijepu Sofiju (Scena iz filma Sofijin izbor, 1982.)

Oskar broj 1 i broj 2

Upravo za ovih nekoliko scena 1980. dobija prvog Oskara za sporednu žensku ulogu. Samo dvije godine kasnije dobija još jednom ovu nagradu, ovaj put kao najbolja glumica za ulogu u filmu “Sofijin izbor”.

I ponovo se pokazalo kako Meryl nije žena koja u svom životu samo stoji uz nekog muškarca. Njene uloge nikada nisu jednodimenzionalne. Poznavaoci filma su ponekad kritikovali intelektualnu dimenziju uloga Meryl Streep. Kod nje se uvijek vidi da igra “glavom”, a ne tijelom, govorili su.

Sama među muškarcima

U filmu “Moja Afrika” je ubijala lavove i kolonijalnim vlastodršcima pokazala da i jedna žena može da vodi farmu. Kao Margret Thatcher se kao jedina žena u konzervativnoj stranci probija do vrha pored svih muškaraca i postaje prva premijerka Evrope.

 

Scena iz filma Moja Afrika (1985.)

Scena iz filma Moja Afrika (1985.)

Tokom filma gledaoci ne vide samo “Čeličnu Lady” koja guši demonstracije u svojoj zemlji ili vodi Britaniju u ratu za Folklandska ostrva, nego osobu koja stoji iza svega toga i tek tako postaje razumljivo zbog čega premijerka tako djeluje.

Izvan klišea

Meryl Streep je bez sumnje zvijezda filma. Ipak, ona se ne uklapa u klišee ostalih zvijezda. O njenom privatnom životu se malo zna. Jedino to da je već 33 godine u braku sa slikarom Donom Gummerom s kojim ima četvero djece.

 

Meryl Streep je, bez sumnje, jedna od najvećih glumica sadašnjice

Meryl Streep je, bez sumnje, jedna od najvećih glumica sadašnjice

Streep je studirala glumu na Drama School Univerziteta Yale. Odlično poznaje svoj zanat, može da govori tekst s raznim akcentima: poljskim, danskim, njemačkim… Može da glumi u komedijama poput “Đavo nosi Pradu” ili u mjuziklu kao što je bio “Mamma mia”.

“Rijetko koja glumica može da ‘uskoči’ u toliko likova – i da to tako uvjerljivo i prirodno djeluje”, kaže Rainer Rother i dodaje: “Meryl Streep je velika glumica. Ona dokazuje da film može da bude društveno relevantna umjetnost.”

Autor/ica 13.2.2012. u 15:31