Čarobna “Noć Harry Pottera” održat će se u Sarajevu 3. februara u organizaciji Biblioteka Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 2.2.2022. u 11:05

Čarobna “Noć Harry Pottera” održat će se u Sarajevu 3. februara u organizaciji Biblioteka Sarajevo

Noć Harryja Pottera, odnosno manifestacija „Harry Potter Book Night“ u kojoj sudjeluju razne biblioteke, knjižare i škole u svijetu održava se od 2014. godine. Ove godine ova manifestacija bit će održana i u prostorijama dječie čitaonice biblioteke Sarajevo.

Proteklih godina na službenoj stranici izdavača “Bloomsbury Publishing” registrovano je preko 500 događaja, a ovogodišnja tema iz ovog serijala je Magično putovanje.

Biblioteke Sarajevo ove godine iskoristile su priliku i registrovale se na zvaničnoj stranici tako da je i ovaj čarobni događaj zvanično mapiran, a Sarajevo i Bosna i Hercegovina priključili su se manifestaciji obilježavanja ovog kultnog klasika dječje književnosti.

Suzana Dedić, voditeljica dječjeg odjeljenja Biblioteka Sarajevo ističe da ove godine obilježavaju 25 godina od izlaska prve knjige iz ovog serijala a djeca će 3. februara zahvaljujući entuzijazmu najmlađih članova Biblioteka Sarajevo imati priliku vidjeti niz zanimljivosti.

“Fokus je na čitanju, a u 12 časova zajedno s našom članicom Farah Trešnjo pripremamo prezentaciju 3D Hogwards-a, kućica iz Harry Pottera, magičnih štapova kao i druge zanimljivosti iz ovog serijala. Pored Farah, njeni drugovi i drugarice će donijeti i druge predmete vezane za ovaj serijal tako da ćemo svi imati priliku vidjeti jedno zanimljivo čarobno putovanje kroz svijet Harry Pottera.”

Farah Trešnjo jedna od najmlađih i najaktivnijih učesnica smatra kako je ova manifestacija prilika da se i druga djeca upoznaju sa magičnim svijetom Harry Pottera.

“Pripremam magične štapiće, pravit ćemo kućice, čokoladne žabice a i moji drugovi i drugarice će napraviti nešto i svi ćemo to donijeti da i druga djeca imaju priliku da vide čaroliju i maštu koju vole sva djeca svijeta.”

Obzirom na pandemijske uslove broj sudionika je nažalost ograničen, a termin obilježavanja za predškolsku djecu je od 11  do 13 časova. Za one starijeg uzrasta od 13 časova organizovan je i kviz, a učesnici će zahvaljujući prezentaciji članova Dječije čitaonice Biblioteka Sarajevo imati priliku bolje se upoznati sa ovim serijalom.

Suzana Dedić smatra da će Sarajevo i BiH nastaviti obilježavanje ove manifestacije s ciljem da djeca biblioteku doživljavaju kao mjesto susreta te da se na ovaj način privuče pažnja i razvije ljubav prema čitanju.

tačno.net
Autor/ica 2.2.2022. u 11:05