Održana promocija ansambla Halka: Sevdah bez nepotrebnih primjesa

tačno.net
Autor/ica 18.7.2013. u 13:06

Održana promocija ansambla Halka: Sevdah bez nepotrebnih primjesa

Promocija bh. ansambla Halka kojeg čine muzičari iz Foče, Prijedora, Sarajeva i Tuzle, održana je danas u ateljeu Figure gdje je bend u aprilu i započeo prve probe nakon čega je uslijedilo snimanje njihovog prvjenca.

Nakon pozdravnih riječi producenta albuma Edina Zubčevića, bend je izveo tri pjesme sa CD-a koji predstavlja 30 izdanje nastalo u produkciji izdavačke kuće Gramofon koja je u proteklih 10 godina objavila neka od najznačajnijih poslijeratnih diskografskih izdanja u Bosni i Hercegovini: albume Adija Lukovca, Emine Zečaj, Dubioze kolektiv, Zostera, Siktera, Basheskije, Damira Imamovića, Sanela Redžića, Amire Medunjanin i drugih.

“Sretan sam da smo objavili album kojim se zaista možemo ponositi”, kazao je pjevač Božo Vrećo, a perkusionista Anes Beglerbegović je predstavio repertoar. “Na našem albumu je 7 narodnih pjesama i 7 pjesama poznatih autora poput Joze Penave, Rade Jovanovića, Zekerijaha Đezića i Emine Zečaj”, kazao je Beglerbegović.

“Album nudi sevdah bez ikakvih nepotrebnih primjesa drugih muzika. Aranžmane su uradili članovi Halke, a riječ je o pjesmama uz koje smo odrastali, koje smo slušali od ranog djetinjstva i koje danas rado sviramo”, kazao je basista Edvin Hadžić, dok je pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo istaknuo da je album posvećen svim velikanima sevdaha, znanima i onim neznanima čija su imena izgubljena kroz historiju a bez kojih danas Halka ne bi bila moguća.

Gitarista Dino Šukalo napomenuo je kako će ansambl, za koji već sada vlada veliki interes u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, uskoro predstaviti album u svim većim gradovima u BiH.


U okviru promotivne turneje, Halka će tokom ljeta i jeseni održati 10 koncerata. Prvi nastup planiran je za 10. august na Ljetnoj pozornicina Ilidža, mjestu koje ima simboličnu važnost za istoriju sevdaha, nakon čega će uslijediti koncerti u Brčkom (22. august), Tuzli (23. august) i Bijeljini (24. august), potom Prijedoru, Bihaću, Mostaru, Zenici i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Na koncertima će biti izvođen repertoar kojeg će činiti pjesme objavljene na albumu a organizator turneje, agencija Gramofon, najavljuje pristupačne cijene ulaznica. Cijena ulaznice za koncert na Ljetnoj pozornici Ilidža iznosit će 5 KM.


Prvo izdanje albuma se može kupiti po cijeni od 7 KM, dok će narednog mjeseca biti objavljeno i luksuzno opremljeno kolekcionarsko izdanje CD-a ansambla Halka.

tačno.net
Autor/ica 18.7.2013. u 13:06