Altteatar i Studio lutkarstva pripremaju predstavu za male i velike

tačno.net
Autor/ica 21.6.2014. u 10:08

Altteatar i Studio lutkarstva pripremaju predstavu za male i velike

“Priče starog tramvaja” predstava je za djecu i mlade koja se trenutno priprema u Udruženju dramskih umjetnika Altteatar i Studiju lutkarstva Sarajevo, a nastala je iz želje da se ukaže na značaj različitih kultura koje su ostavile traga na razvoj grada Sarajeva, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Ideja je da se povijesnim prisjećanjem osvijetle spomenici kulture bez kojih Sarajevo ne bi imalo šarm kojim danas plijeni.

Od srednjeg vijeka pa do danas, Sarajevo je bilo mjesto susreta umjetničkih družina, putujućih glumaca, pehlivana, akrobata, pjevača, plesača, svirača i zabavljača i ta činjenica je poslužila kao polazna tačka u kreiranju ove multimedijalne predstave. Strukturu čine četiri priče, povijesno smještene u četiri različita perioda, sa scenografskim i kostimografskim rješenjima koja će povesti publiku na virtualno putovanje kroz prostor i vrijeme. Četiri glumca dočekivat će publiku pjesmom i klaunerijom, smještati ih na njihova mjesta i započeti putovanje starim, prvim električnim tramvajem kroz Sarajevo.  No, to je samo dio malog teatarskog festivala u ovoj predstavi koja je zapravo simbioza teatra sjena, pokreta, lutkarskog i plesnog teatra.

Nakon predstava „Mali princ“ i „Djevojčica sa šibicama“, koje su osvojile mnogobrojne nagrade na festivalima u regionu, ovo je treći zajednički projekat Altteatra i Studija lutkarstva, apovodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, te je projektna ideja podržana od strane Austrijske ambasade u Sarajevu, Raiffeisen banke, Općine Centar Sarajevo, Grada Sarajeva,  Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Premijera predstave zakazana je za 8. juli u gradskoj Vijećnici, ali s obzirom na još nedefinisane odnose kada je Vijećnica u pitanju, postoji mogućnost da predstava bude izvedena u Brusa Bezistanu.

Tekst: Ljubica Ostojić

Režija: Dubravka Zrnčić Kulenović

Glumački ansambl: Alena Džebo, Jasminka Požek Božuta, Saša Handžić i Igor Skvarica

Scenografija i kostimografija: Adisa Vatreš

Asistent scenografa i kostimografa: Melisa Mujić

Animacija i video dizajn: Naida Begović

Autor muzike: Nedim Zlatar

Koreografija: Branko Banković

Tehničko vodstvo: Irhad Hodžić

Produkcija: Udruženje dramskih umjetnika Altteatar Sarajevo i Studio lutkarstva Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 21.6.2014. u 10:08