EU odobrila četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa za starije od 60 godina

RSE
Autor/ica 12.7.2022. u 08:05

EU odobrila četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa za starije od 60 godina

foto: reuters

Usred novog porasta zaraza i hospitalizacija širom Evrope zdravstvene agencije Evropske unije preporučile su drugu dodatnu dozu vakcine protiv korona virusa za sve osobe starije od 60 godina, kao i za zdravstveno ugrožene osobe.

Dok postojeće vakcine protiv korona virusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, učinkovitost vakcine je pretrpjela udarac kako se virus razvijao.

Ranije su zdravstvene agencije EU preporučivale drugu dodatnu, odnosno četvrtu dozu vakcina samo za najranjivije i one iznad 80 godia.

Očekuje se da će nova preporuka olakšati donošenje nacionalnih odluka o ubrzanju kampanja vakcinacija koje su posljednjih mjeseci usporene i gotovo zaustavljene.

“Trenutno vidimo sve više prijavljenih slučajeva COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut varijantom BA 5 omicrona,” rekla je Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

“Ovo signalizira početak novog, široko rasprostranjenog vala COVID-19 širom Evropske unije”, rekla je, dodajući da bi davanje drugog boostera osobama starijim od 60 godina i zdravstveno ugroženim sada spriječilo značajan broj hospitalizacija i smrti.

Proizvođači vakcina poput Moderne i Pfizera testirali su verzije svojih vakcina protiv COVID-a modificiranih za borbu protiv omikron varijante BA.1.

Iako su rekli da su te vakcine imale dobar imunološki odgovor protiv BA.1 i nedavnih varijanti, zabilježeni su niži odgovori protiv najnovijih varijanti virusa.

Evropska agencija za lijekove koja trenutno pregleda dvije vakcine koje su prilagođene varijantama, očekuje da će prve vakcine nove generacije biti odobrene do septembra.

“U međuvremenu, važno je razmotriti korištenje trenutno odobrenih vakcina kao drugog boostera kod ljudi koji su najranjiviji”, rekao je izvršni direktor EMA-e Emir Cooke.

Izvor: Reuters

RSE

RSE
Autor/ica 12.7.2022. u 08:05