Požar Dixie drugi najveći u historiji Kalifornije

tačno.net
Autor/ica 9.8.2021. u 09:20

Izdvajamo

  • Po podacima lokalnih zvaničnika, požari predstavljaju prijetnju za gotovo 14.000 kuća i zgrada, a već ih je izgorjelo 400, među kojima i gotovo čitavo središte staroga rudarskog grada Greenvillea, koje se nalazi oko 100 kilometara od Sacramenta.

Povezani članci

Požar Dixie drugi najveći u historiji Kalifornije

Foto: Reuters

Šumski požar Dixie sada gori na više od 1.850 kvadratnih kilometara.

Požar koji hara sjevernom Kalifornijom prerastao je u drugi najveći do sada u historiji te američke savezne države, rekli su u nedjelju lokalni zvaničnici, nekoliko dana nakon što je požar uništio historijski grad izgrađen u doba Zlatne groznice te hiljade stanovnika primorao na evakuaciju, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Šumski požar Dixie sada gori na više od 1.850 kvadratnih kilometara. Vatrogasci su objavili kako je u nedjelju ujutro pod kontrolom bilo 21 posto opožarenih područja. Dodali su kako je do sada izgorjelo područje koje je površinom veće od grada Houstona.

Od Dixieja je teži bio samo požar koji je gorio u avgustu 2020. zahvativši veću površinu, tačnije više od 3.500 kvadratnih kilometara.

Izgorjele stotine kuća

Za sada nema informacija o smrtnim slučajevima, no po podacima šerifa okruga Plumas u subotu poslijepodne nestalima se smatralo pet osoba, a u međuvremenu je objavljeno da je dvoje na sigurnom.

Po podacima lokalnih zvaničnika, požari predstavljaju prijetnju za gotovo 14.000 kuća i zgrada, a već ih je izgorjelo 400, među kojima i gotovo čitavo središte staroga rudarskog grada Greenvillea, koje se nalazi oko 100 kilometara od Sacramenta.

Uzrok požara još se istražuje. Kompanija Pacific Gas & Electric je objavila da je požar mogao izbiti kad se na jedan od dalekovoda toga komunalnog preduzeća srušilo drvo.

AJB

tačno.net
Autor/ica 9.8.2021. u 09:20