Izraelsko-palestinski sukobi oko džamije Al-Aksa, više od 20 povrijeđenih

tačno.net
Autor/ica 18.4.2022. u 09:26

Izraelsko-palestinski sukobi oko džamije Al-Aksa, više od 20 povrijeđenih

Foto: Getty Images

Više od 20 Palestinaca i Izraelaca povrijeđeno je incidentima u i oko kompleksa džamije Al-Aksa u Jerusalemu, dva dana nakon velikog nasilja na tom mjestu.

Sukobima od 17. aprila povećan je broj povrijeđenih, zabilježen dan ranije, na više od 170, u napetom trenutku kada se jevrejski praznik Pesah poklopio s muslimanskim mjesecom posta ramazanom.

Sukobi su nastavak nasilja u Izraelu i okupiranoj Zapadnoj obali koji su počeli krajem marta. U njima je stradalo 36 ljudi.

Policija je ujutro 17. aprila saopštila da je “stotine” palestinskih demonstranata unutar džamijskog kompleksa počelo skupljati kamenje, neposredno prije dolaska jevrejskih posjetitelja.

Jevrejima je dozvoljeno da posjećuju to područje, ali ne i da se mole na mjestu, poznatom i kao Brdo hrama, najsvetijem mjestu u judaizmu i trećem najsvetijem mjestu u islamu.

Izraelska policija je saopštila da su njene snage ušle u kompleks kako bi “uklonile” demonstrante i “ponovo uspostavile red”.

Palestinski Crveni polumjesec izvijestio je da je 19 Palestinaca ranjeno, uključujući najmanje petoro koji su hospitalizovani. Rečeno je da su neki ranjeni čeličnim mecima obloženim gumom.

Sedamnaestog aprila rano ujutro viđeni su jevrejski vjernici kako napuštaju mjesto – bosi iz vjerskih razloga – pod zaštitom teško naoružane policije.

Izvan Starog grada, koji se nalazi u istočnom Jerusalemu koji je anektovao Izrael, palestinski mladići su kamenjem gađali autobuse koji su prolazili, razbijajući im prozore, zbog čega je sedam osoba zadobilo blaže povrede, saopštila je bolnica Shaare Zedek.

Policija je navela da je uhapsila 18 Palestinaca, a ministar javne sigurnosti Omer Bar-Lev rekao je da će Izrael “snažno djelovati protiv svakoga ko se usudi koristiti terorizam protiv izraelskih građana”.

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da sigurnosne snage “i dalje imaju odriješene ruke… za svaku akciju koja će pružiti sigurnost građanima Izraela”, naglašavajući pritom sve napore kako bi se omogućilo pripadnicima svih religija bogosluženje u Jerusalemu.

Jordanski kralj Abdulah II, koji služi kao čuvar svetih mjesta u istočnom Jerusalemu, pozvao je 17. aprila Izrael da “zaustavi sve nezakonite i provokativne mjere” koje mogu “dodatno pogoršati” situaciju.

Visoki palestinski zvaničnik Hussein Al Sheikh rekao je da je “opasna eskalacija Izraela u kompleksu Al-Aksa… eklatantan napad na naša sveta mjesta” i pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše.

Šef palestinske militantne organizacije Hamas, koji kontrolira palestinski Pojas Gaze, ranije je upozorio Izrael da je “Al-Aksa naša i samo naša”.

“Naši ljudi imaju pravo da joj pristupe i mole se u njoj, a mi se nećemo pokleknuti pred [izraelskom] represijom i terorom”, rekao je Ismail Hanijeh u izjavi.

RSE

tačno.net
Autor/ica 18.4.2022. u 09:26