Pilot Elvir Kadrić o poplavama i klizištima u BiH: Ovo je najteži zadatak koji smo uradili

tačno.net
Autor/ica 24.5.2014. u 09:39

Pilot Elvir Kadrić o poplavama i klizištima u BiH: Ovo je najteži zadatak koji smo uradili

“Ono što se vidjelo u medijima nije ni jedan posto od onoga kako je to izgledalo u stvarnosti. Bilo je raznih situacija. Roditelj ili dijete ne smije izaći, ostane neko u kući”, prisjetio se pilot Elvir Kadrić evakuacija koje su provođene na području BiH

Vesna Bešić –

Elvir Kadrić je jedan od pilota Oružanih snaga BiH (OSBiH), koji su danima spašavali živote najugroženijih područja BiH, pogođenim poplavama velikih razmjera i klizištima.

Njihova misija nije nimalo lahka. Letjeti na najugroženija područja, a, pritom, paziti na svaki život koji je ugrožen je velika obaveza i odgovornost.

Kadrić u razgovoru za Anadolu Agency (AA), prisjećajući se prethodnoh dana, kaže da su emocije morali ostaviti postrani.

Pojašnjava da je bilo situacija kada su iz kuće evakuisali dvije osobe, a ostale dvije nisu htjele ili smjele.

“U takvim situacijama emocije se moraju isključiti. Radili smo dalje, spašavali ostale ljude koji su željeli da budu evakuisani”, kazao je Kadrić.

Tokom svih ovih dana koliko se BiH bori s katastrofalnim poplavama i klizištima, nijedan od pripadnika OS BiH nije tražio smjenu, niti se žalio na angažovanost.

Sve je počelo 15. maja kada su OSBiH-u počeli pristizati pozivi u pomoć. Prvi Kadrićev zadatak bio je 15. maja na području Šekovića. Prva tri dana, na području Maglaja, Doboja, Žepča, Željeznog Polja, Brčkog i Orašja evakuisane su stotine osoba.

Kadrić je pilot od 1998. godine, a kako kaže, situacija koju su imali na terenu ne može se opisati riječima.

“Ono što se vidjelo u medijima nije ni jedan posto od onoga kako je to izgledalo u stvarnosti. Bilo je raznih situacija. Roditelj ili dijete ne smije izaći, ostane neko u kući”, prisjetio se Kadrić evakuacija koje su provođene na području BiH.

Posao pilota se, prema Kadrićevim riječima, mora voljeti.

“Ovaj posao moraš voljeti. Spašavanje života je naša misija i zadatak. Osoba koja nije u mogućnosti da od trenutka kada uđe u helikopter odvoji emocije od posla, taj ne može raditi taj posao”, pojasnio je Kadrić, naglašavajući da emocije rade nakon obavljenog posla.

Piloti OSBiH su i prethodnih godina imali zahtjevne zadatke. Požari, poplave manjih razmjera, ali i ostale kritične situacije nepogodne su gdje oni djeluju. Zalaze na nepristupačna područja te pokušavaju spasiti što je moguće više ljudskih života.

“Svaka situacija je spacifična, svaka se pamti po nečemu. Međutim, događaji od prethodnih dana su najteži zadatak koji su OS u cjelini uradile”, pojasnio je Kadrić.

Hrvatska i Slovenija su BiH, za pomoć pri evakuacijama, a danas za dostavu humanitarne pomoći najugroženijim područjima, ustupile po dva helikoptera sa posadama.

Kadrić se zahvalio kolegama iz Hrvatske i Slovenije koji su došli u pomoć i koji rade na pomoći bh. građanima.

Na pisti u kasarni Rajlovac u Sarajevu, neupotrebljiva stoje dva helikoptera OSBiH.

Kako saznajemo, ne lete samo zbog nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

Ispravni su za let, ali su im istekli resursi lopatica glavnog i repnog rotora. Zbog nekoliko hiljada maraka helikopteri nisu letjeli tokom evakuacija i pružanja pomoći stanovnicima područja ugroženih poplavama i klizištima.

Doznajemo da se od januara šalju dopisi Ministarstvu odbrane BiH da se riješi ovaj problem, međutim, do sada nije bilo odgovora.

AA

tačno.net
Autor/ica 24.5.2014. u 09:39