Naše je da pamtimo i nikad, nikad ne zaboravimo Srđana Aleksića!

tačno.net
Autor/ica 27.1.2015. u 12:51

Naše je da pamtimo i nikad, nikad ne zaboravimo Srđana Aleksića!

Dječak i vječnost

Na današnji dan prije dvadeset dvije godine Srđan Aleksić je polagao za čovjeka. Počinjem ovaj zapis pred ponoć, završiću ga kad mine dvanaest, da bih mogao reći: na današnji je dan, taj dan poslije, Srđan Radov postao buktinja. Nedokučiva vremenu.

Sve smo to mi: ono prolazno i ono bezvremeno u nama. To smo mi: pjesnik bi rekao devedeset devet odsto strah i onaj jedan posto Ja. Sve to bio je i Srđan Aleksić. On je norma, baš zato što jeste bio kao mi, a mi nismo kao on.

Gledao sam Srđanovog oca. Ličio je na orla u letu ranjenog pod krilom koji odbija da padne. Slušao sam, dok govori o svom dječaku ko da miluje mu kosu. Rade Aleksić, otac koji će se po sinu zvati. Možda i mi jednoga dana, možda i mi, budemo po Srđanu razaznavali put. Naš je izbor. Samo ne reci da čovjek letjeti ne može: jer dječak se jedan,stvaran i običan, vinuo u nebo.  (Esad Kočan)

Tužne 22 godine prošle su otkako nas je zauvijek napustio Srđan Aleksić: Trebinjac, heroj, ljudina. Ubili su ga jer je branio druga Alena Glavovića kojeg su htjeli ubiti samo zato što nosi ”pogrešno ime”.

Radio-televizija Srbije 2007. godine snima i emitira dokumentarni film Srđo, o Srđanu Aleksiću, čiji je glavni akter njegov otac, a 2008. trebinjsko pozorište Slovo postavlja predstavu Epilog o Srđanu.

Ideja koju je nosio danas, mnogo godina poslije, nažalost nije zaživjela. Stoga je njegov lik još važniji u očima svakog, stoga je ta njegova priča tako moćna i sa sve snažnijom porukom iz godine u godinu. (Radiosarajevo.ba)

Naše je da pamtimo i nikada ne zaboravimo Srđana Aleksića!


Radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 27.1.2015. u 12:51