Prvog dana Susreta studenata bosnistike II

Autor/ica 29.4.2012. u 10:37

Prvog dana  Susreta studenata bosnistike II

Završen je prvi dan Drugih susreta studenata bosnistike (Susreti studenata bosnistike II).

Nakon kratkih pozdravnih riječi dekana Fakulteta humanističkih nauka, doc.dr. Adnana Velagića, koji je izrazio zadovoljstvo što je već zvanično po drugi put došlo do uspješne realizacije jednog ovakvog projekta, te istakao da se već može govoriti kako će Susreti studenata bosnistike prerasti u tradiciju – upravo zato što je rejon Hercegovine iznimno bogat našom kulturnom baštinom, historijom, i narodnim blagom, i tu se itekako ima šta i izučavati, bosnisti su se podsjetili na bogatu biografiju i bibliografiju nedavno preminule prof. dr. Đenane Buturović.

Na prvom javnom predavanju, mr. Alen Kalajdžija istakao je kako je evidentno da se uz malo truda, zalaganja i angažmana, uz minimalnu finansijsku podršku, itekako mogu napraviti  programi od koristi i za širu društvenu zajednicu. Govorio je i o vrijednosti spomena i upotrebe termina „bosnistika“, koji  je možda do jučer bio nepoznanica, a koji se se u prvom redu odnosi na našu nauku o jeziku i književnosti, a onda šire i na historiju, etnologiju, i kulturu, itd. U tematskom dijelu predavanja  Predstandardni idiomi i novoštokavska folklorna koine, mr. Kalajdžija naročito  je istakao značaj i važnost bošnjačke narodne epike, koja krije neizmjerno jezičko blago, i koja je nekada bila upravo ono što su danas masovni mediji.

Prvo javno predavanju, mr. Alen Kalajdžija

U obilasku Odjeljenja za književnost Muzeja Hercegovine, te stare gradske jezgre Mostara, studenti su imali priliku osjetiti ambijent u kojem je živio i stvarao veliki Aleksa Šantić, i drugi mostarski književnici. Gospodin Asim Krhan, direktor Muzeja, gostima je uručio jedan primjerak zbirnog izdanja  časopisa „Biser“,  kojeg je pjesnik Musa Ćazim Ćatić svojevremeno uređivao u Mostaru, i od čijeg se prvog broja ovih dana navršava stotinu godina.

Na drugom javnom predavanju, u lijepom ambijentu spomen kuće Džemala Bijedića, govoreći o divanskoj poeziji Bošnjaka, mr. Amina Šiljak-Jesenković  je pokazala kako ta poezija funkcioniše izvorno preko motiva ljubavnih parova, da je to u osnovi poezija o ljubavi, da nije zatvorena i neprohodna, ali jeste hermetična i simbolična – poezija islamskog parnasa. Izmeđuostalog, istaknuto kako oni koji su pijani od ljubavi gube vezu s ovim prividnim svijetom i dolaze u svoju stvarnu egzistenciju.

Šetnja gradom

U kasnim večernjim satima u zabavnom dijelu programa studenti su imali priliku prisustvovati velikom univerzitetskom koncertu.

Program se nastavlja danas, već u 10 sati, kad će na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru gostovati mr. Gorčin Dizdar, unuk Mehmedalije Maka dizdara,  i predstaviti vlastita istraživanja tajne o porijeklu bosanskih stećaka.

SMB

Tagovi:
Autor/ica 29.4.2012. u 10:37