8 PREDNOSTI ljubimaca na RADNOM MESTU: Zašto je dobro povesti ljubimca na posao!

Petface
Autor/ica 23.7.2019. u 11:21

8 PREDNOSTI ljubimaca na RADNOM MESTU: Zašto je dobro povesti ljubimca na posao!

Foto: Petface

Za većinu, imati psa na radnom mestu izgleda kao situacija iz snova. Iako to i dalje nije moguće, uglavnom zbog raznih kompanijskih i državnih pravila ili zdravstvenih razloga mnoge kompanije su uvidele prednosti uvođenja pravila na radnim mestima koja omogućavaju držanja ljubimaca tokom radnog vremena. Prednosti su brojne, a ovaj tekst je namenjen svima koji su u dilemi da li da uvedu mogućnost dovođenja ljubimaca na radno mesto i onima koji se za to pravo bore.

PSI NA RADNOM MESTU SMANJUJU STRES ZAPOSLENIH

Stres na radnom mestu je sastavni deo posla i praktično je neizbežan. Mnogobrojna istraživanja su dokazala da psi snižavaju nivo stresa i povećavaju zadovoljstvo zaposlenih. Kućni ljubimci imaju tendenciju da stvaraju udobnu radnu sredinu i da kreiraju izbalansiranu atmosferu koja smanjuje napetost.

POVEĆAVAJU RASPOLOŽENJE

Svakome se popravi raspoloženje kada mu pas radosno priđe da ga pozdravi. Takvo ponašanje je uslovljeno bezuslovnim obožavanjem kod pasa. To će pomoći da se bolje osećate čak i kada radite sa ljudima koje baš i ne bi izabrali za kolege, a kamoli za prijatelje. S druge strane, ako ste suočeni sa kratkim rokom za ispunjenje nekog zadatka, samo pomazite svog psa i sve će biti lakše.

POVEĆAVAJU PRODUKTIVNOST

Neki misle da kancelarija puna pasa ometa rad. Ima istine i u tome, međutim, koristi su daleko veće. Posle kratke pauze u kojoj se bavite ljubimcem bićete mnogo raspoloženiji za nove radne pobede što u svakom slučaju pozitivno utiče na rezultate rada.

PSI NA RADNOM MESTU POMAŽU U POBOLJŠANJU KOMUNIKACIJE

Loša komunikacija među zaposlenima može biti uzrok mnogo manjeg uspeha ukupnog poslovanja. Posebno je to zapaženo u kancelarijama u kojima su ljudi koji nešto više drže do sebe nego do saradnje sa kolegama. Psi pomažu izgradnju timskog duha. Oni predstavljaju zajednički interes zaposlenih i olakšavaju vođenje mnogo ozbiljnijih razgovora, a to je odlično za poboljšanje komunikacije među zaposlenima.

LJUBIMCI OHRABRUJU ZDRAVIJI STIL ŽIVOTA

Pse treba voditi u šetnju i tokom radnog vremena kako bi obavili fiziološke potrebe. Održavanje fizičke kondicije kroz različite vežbe sa psima tokom pauza pomaže sprečavanje pojave problema u ponašanju kako psa tako i zaposlenih. Šetnja na otovorenom sa psom je mnogo zdravija aktivnost od pijenja kafe i pušenja u zajedničkom restoranu.

PSI SMANJUJU ODSUSTVA SA POSLA

Redukcija stresa utiče na na ukupno zdravstveno stanje zaposlenih. Manje tih problema znači i manje izostanaka sa posla. Radno okruženje i odsustvo brige o tome šta radi pas u kući tokom radnog vemena utiče i na to da zaposleni sa više koncentracije obavljaju svoje poslove i ostaju prekovremeno kako bi završili započete poslove. To posebno vole poslodavci.

RADNA MESTA KOJA OMOGUĆAVAJU DOVOĐENJE PASA IZGLEDAJU PRIVLAČNIJEBUDUĆIM RADNICIMA

Ako tražite nove stručne radnike i ponudite im opciju da mogu da dovedu svog ljubimca na radno mesto, veće su šanse da ih uspešno nađete čak i za manju platu. Nije sve u novcu, zadovoljstvo koje osećamo na poslu ponekad je mnogo važnije od same plate. Ljubimac koji je sa nama i tokom radnog vremena jeste takva vrsta zadovoljstva.

8.PSI NA RADNOM MESTU SE DODATNO SOCIJALIZUJU

Ako ste mislili da su prednosti dovođenja pasa na radno mesto rezervisane samo za ljude, razmislite ponovo. Više pasa na radnom mestu je izuzetno korisno i za njih. Povezaće se sa ljudima, drugim psima i biće mnogo stabilniji i socijalizovaniji. Isto tako, umesto da sede sami u kući ili nekom skupom dnevnom boravku ovi ljubimci su obasuti pažnjom i u odličnom društvu i okruženju u kojem im nikada neće biti dosadno.

Petface

Petface
Autor/ica 23.7.2019. u 11:21