Reagovanje Saveza udruženja za zaštitu i dobrobit životinja Kantona Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 12:27

Reagovanje Saveza udruženja za zaštitu i dobrobit životinja Kantona Sarajevo

Povodom saopćenja Higijenskog servisa Općine Novi Grad, izdatog 9. oktobra ove godine, želimo izraziti svoj protest zbog špekulacija iznesenih u njemu.

Šokirani smo načinom na koji se jedna javna institucija obraća javnosti, a posebice, svojevrsnim klevetanjem onih koje bi Općina trebala doživljavati kao svoje partnere u rješavanju problema napuštenih životinja.

Naime, udruženja za zaštitu životinja su zakonski priznate organizacije i predstavljaju institucionalan okvir djelovanja, registrirana su sukladno Zakonu o udruženjima i fondacijama i davati im pridjev „takozvana“ nije ništa drugo do manipuliranje javnošću.

Vjerujemo da posao Higijenskog servisa nije lagan, pogotovo kad isti priskrbi ovlasti koje nema, te da nije niti adekvatno kadrovski ni materijalno opremljen. Ali, izjaviti da je veterinarski inspektor podlegao pritisku predstavlja enklatantan primjer očitog nepoštivanja institucije inspektora, čija su obaveza i nadležnost nadzor nad provedbom zakona, samim tim rada ili nerada higijenkog servisa, koji u mnogome svakodnevno krši brojne odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, poglavito onih koji se tiču imperativa vraćanja sterilisanih životinja na lokacije sa kojih su uhvaćeni, te podriva ovlasti veterinarskih inspektora. Tim askeptom rada i djelovanja Higijenskog servisa će se svakako pozabaviti pravosudne institucije Kantona Sarajevo i Federacije BiH.

Nadalje, Vaše optužbe da su aktivisti podmićivali veterinare i veterinarske inspektore su, sve dok ne budete iznijeli argumente i dokaze za to, nisu ništa drugo do laž, kakva iz jedne institucije nikako ne bi smjela biti odaslana, i koja će nedvojbeno za posljedicu imati poduzimanje određenih pravnih radnji, u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije BiH.

Dakle, mi Vas pozivamo da imenujete one koji su podmićivali i one koji su primili mito „da bi se odustalo od posla hvatanja pasa lutalica“ i podastrete dokaze tih tvrdnji. U suprotnom, tražimo od Vas da se izvinete svim aktivistima, udruženjima za zaštitu životinja, veterinarima i inspektorima, te javnosti objasnite kako se uopće moglo desiti da iz općinske službe u javnost bude odaslana gomila kleveta.

Ukoliko Vam je zaista stalo da riješite problem napuštenih pasa, poštujući pritom odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, aktivisti i udruženja za zaštitu životinja nude svoju dobru volju, slobodno vrijeme i energiju da Vam u tome pomognemo.

 

Savez udruženja za zaštitu i dobrobit životinja Kantona Sarajevo

tačno.net
Autor/ica 18.10.2013. u 12:27