Srbija zbog Kosova gubi 300 miliona evra

Autor/ica 18.5.2011. u 00:42

Srbija  zbog Kosova  gubi 300 miliona evra

Zvaničnici Kosova su upozorili večeras da bi Srbija mogla da izgubi godišnje oko 300 miliona evra ako Kosovo zbog problema u primeni trgovinskog sporazuma Cefta preduzme iste mere kao i srpska strana.

Pitanje je sedmice kada će izvršne vlasti Kosova doneti odluku o recipročnosti u vezi sa uvozom proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo, najavili su predstavnici kosovske vlade, posto su Srbija i Bosna 2008. blokirale kosovske proizvode koji su bili sa pečatom Republike Kosova.

Tokom 2010. godine, ukupna vrednost izvezene robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo bila je veća od 300 miliona evra, a izvoz sa Kosova u ove dve zemlje je oko četiri miliona evra, prenela je Slobodna Evropa.

Predstavnici biznisa na Kosovu kažu da takav trend traje i ove godine.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je uvoz robe iz Srbije u poslednje dve godine u porastu.

“U 2010. godini, uvoz iz Srbije je porastao za 22 posto u odnosu na 2009. godinu. U toku te godine, uvoz robe iz Srbije na Kosovo bio je u vrednosti od 209 miliona eura, dok je 2010. godine ta vrednost
povećana na 255 miliona. Uglavnom su u pitanju prehrambeni proizvodi”, izjavio je Stavileć za Slobodnu Evropu.

On je dodao i da je uvoz iz BiH povećan tokom poslednje dve godine, dok su proizvodi iz ove zemlje uglavnom za čišćenje.

Sa druge strane, predstavnici kosovskih preduzeća i stručnjaci za ekonomiju pozdravili su odluku Vlade Kosova za recipročne mere u odnosima sa Srbijom. Oni navode da je takve mere trebalo ranije da se
uspostave, zato što je Kosovo pretrpelo mnoge gubitke od ove blokade.

Poslednji podaci spoljne trgovine Kosova, koje je objavio Zavod za statistiku, pokazuju da je trgovinski deficit Kosova sa Srbijom u februaru ove godine bio 123,2 miliona evra, u odnosu na 111,8 miliona
evra godinu dana ranije.

Predsednik Kosovske alijanse za preduzetništvo Agim Šahini kaže da je domaćim institucijama nedostajala spremnost kako bi se preduzele recipročne mere.

“Ukoliko ove mere ne važe za celu teritoriju Kosova, onda neće postići željeni cilj. Ako se uvedu mere da roba sa akcizama ne uđe na carinskim prelazima 1 i 31, (prelazi u Leposaviću i Zubinom potoku
na severu zemlje) ali da uđe na drugim prelazima, te ukoliko carina i kosovska policija nisu na tim prelazima, onda je besmisleno da kosovske institucije donesu takvu odluku”, rekao je on.

Kosovo inače ove godine predsedava Centralnoevropskim ugovorom o slobodnoj trgovini, kojim je 2010. predsedavala Srbija.

Autor/ica 18.5.2011. u 00:42