PENZIONERI – “ČANAK MILOSTINJE” JE MANIPULACIJA

Vehid Jahić 
Autor/ica 16.7.2021. u 14:29

Izdvajamo

  • Suma sumarum, najavu premijera Novalića o “milostinji u orahu”, svakako je za pozdraviti, jer mnogi umirovljenici preživljavaju “na slamčicu”. Ali, penzioneri očekuju bolje rješenje od postojećeg, a ne samo jednokratnu “sadaku”. Čak i ukoliko bi primijenili postojeći Zakon o mirovinama, ima logike da se ta primanja usklade sa svakodnevnim poskupljenjima. Penzioneri “crkavicu” uglavnom troše za prehranu, komunalije, energiju i lijekove. Te robe i usluge su iz dana u dan sve skuplje.

Povezani članci

PENZIONERI – “ČANAK MILOSTINJE” JE MANIPULACIJA

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Penzioneri nemaju gdje i kuda, jer nisu potrebni nikome u nehumanom svijetu. Ali, bez obzira na nemoć penzioneri imaju mogućnosti da se bore za svoja prava stečena decenijskim radom. Izbori su najbolja prilika da “sa grbače” skinu postojeće oligarhije i tlačitelje. Dok još mogu hodati logični su i svakodnevni mirni protesti širom BiH u kojima je logično tražiti evropska rješenja – prosječne penzije u visini 52 posto prosječnih plata i smanjenje faraonskih primanja poslanika i funkcionera do najviše tri prosječne plate, ili oko šest penzija. Nacionalno bogatstvo nije privatna imovina osione vlasti, ali oni ga baš tako upotrebljavaju, pljačkajući i najnemoćnije – penzionere.

Premijer F BiH Fadil Novalić najavio je da će pri narednoj isplati penzija (mirovina) korisnicima biti isplaćen još i “čanak milostinje” od 100, odnosno 120 maraka. Jednokratni aneks na penzije sam Novalić je nazvao “milostinjom koja nije u tovaru, već u orahu”. Poznato je, milostinja se daje bijednima.

F BiH ima 424.000 umirovljenika. Prosječna penzija im je 427 KM. Najnižu od 382 marke ima oko 64 posto. Skoro tridesetak posto njih sa 40 godina staža ima zajamčenu mirovinu od 478,9 KM, a manji dio mjesečno prima najveći “ajluk” – 2.174,48 maraka. To su uglavnom miljenici vlasti i penzionirani funkcioneri.

Prosječna “mjesečna korpa” za četveročlano domaćinstvo košta preko 2000 KM. U tom smislu većina penzionera je najbrojnija prekarna kategorija u BiH koja je “ispod crte” normalnog života, ili u stanju općeg siromaštva.

Zašto su penzioneri u takvoj egzistencijalnoj bijedi?

Najopćiji odgovor je – zato što su im takvu poziciju “presudile” nemoralne i nemilosrdne vlasti u državi, predvođene SDA-om i “ajatolahom” Izetbegovićem, HDZ-om na čelu sa “poglavnikom” Čovićem i SNSD-om sa “voždom” Dodikom. Bez volje pomenutih “zavjereničkih” stranaka i vođa u BiH se ništa ne može riješiti, što bi narušilo “rokfelersku” poziciju osionih vlasti.

Kao dokaz “krivice i odgovornosti” pomenutih čimbenika za status penzionerske populacije u BiH, postoje i indikatori, koje možemo naći u poređenju sa drugim državama. Pošto rečeni stalno obmanjuju građane i narode da se bore za evropske vrijednosti, najlogičnije je da poredimo poziciju penzionera sa rješenjima u EU, jer su poređenja sa “samim sobom” nelogična.

Prosječna penzija u F BiH je samo blizu 44 posto od visine prosječne plate. U državama EU prosječna mirovina je 52 posto tamošnjih prosječnih plata. Na drugoj strani poslanici u BiH imaju primanja u visini 6,5 prosječnih plata, ili oko 15 prosječnih penzija. U državama EU, ti odnosi su znatno humaniji. Poslanici EU imaju primanja u iznosu 3,3 prosječne plate Unije, ili oko šest prosječnih mirovina. U Njemačkoj poslanici primaju 2,2 plate države, ili malo više od četiri penzije; u Švedskoj poslanici imaju 1,3 plate, ili oko 2,5 penzije; V. Britaniji 1,7 plata, ili manje od 3,5 penzije. Kuriozitet je Malta, gdje državni poslanici imaju primanja u visini 80 posto prosječne plate, ili 1,5 mirovinu. Vlast uređene državice Malte je 15 puta jeftinija od nemoralne vlasti u BiH.

Poređenje sa evropskim rješenjima u potrošnji BDP-a po kategorijama populacije daje za pravo onima koji tvrde da je BiH država sa najgorom vlašću u Europi. U EU za plate javne uprave troše pet do sedam posto BDP-a, a u BiH za iste namjene troše već preko 14 posto. Samo F BiH ima 3.610 “državnih limuzina”, a uređena Švedska vlada ima pet automobila. O korupciji i drugim vidovima pljačke nacionalnog bogatstva, što čini vlast u BiH, nećemo govoriti.

Suma sumarum, najavu premijera Novalića o “milostinji u orahu”, svakako je za pozdraviti, jer mnogi umirovljenici preživljavaju “na slamčicu”. Ali, penzioneri očekuju bolje rješenje od postojećeg, a ne samo jednokratnu “sadaku”. Čak i ukoliko bi primijenili postojeći Zakon o mirovinama, ima logike da se ta primanja usklade sa svakodnevnim poskupljenjima. Penzioneri “crkavicu” uglavnom troše za prehranu, komunalije, energiju i lijekove. Te robe i usluge su iz dana u dan sve skuplje. Vlast pravi manipulativnu statistiku, pa još tvrdi da su troškovi života u 2020. u odnosu na prethodnu godinu porasle za samo 0,9 posto. Robe i usluge, koje penzioneri ne koriste, nemaju nikakvog uticaja na njihove tegobne dane. Oni vape za egzistencijalnim minimumom, da održe “goli život”.

Ova letimična analiza pokazuje da je na vlasti isključiva krivica što su penzioneri u veoma nezavidnom, ili najgorem položaju od svih kategorija populacije. Mladi potentni građani svakodnevno bježe od tiranije koju su im nametnule neodgovorne vlasti u BiH. Penzioneri nemaju gdje i kuda, jer nisu potrebni nikome u nehumanom svijetu. Ali, bez obzira na nemoć penzioneri imaju mogućnosti da se bore za svoja prava stečena decenijskim radom. Izbori su najbolja prilika da “sa grbače” skinu postojeće oligarhije i tlačitelje. Dok još mogu hodati logični su i svakodnevni mirni protesti širom BiH u kojima je logično tražiti evropska rješenja – prosječne penzije u visini 52 posto prosječnih plata i smanjenje faraonskih primanja poslanika i funkcionera do najviše tri prosječne plate, ili oko šest penzija. Nacionalno bogatstvo nije privatna imovina osione vlasti, ali oni ga baš tako upotrebljavaju, pljačkajući i najnemoćnije – penzionere.

Sam “čanak milostinje” je manipulacija.

 

Vehid Jahić 
Autor/ica 16.7.2021. u 14:29