Sedamnaesta godišnjica genocida u Srebrenici

Autor/ica 11.7.2012. u 10:06

Sedamnaesta godišnjica genocida u Srebrenici

Memorijalnom centru Potočari, kraj Srebrenice, danas će biti ukopano 520 žrtava srebreničkog genocida. 

Među 520 identificiranih žrtva koje će biti ukopane najmlađi su dječaci Nijaz HasanovićSuad Klempić, Emir Mandžić, Adem Mekanić, Ahmed Pašić i Hajro Smajlović, koji su imali samo 15 godina kada su ubijeni.

Pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica, Križevići, Liplje na području Zvornika, masovnoj grobnici Ravnice u Bratuncu i masovnoj grobnici Zeleni Jadar na području Srebrenice.

Identififikovane su i tri žene, a najstarija među njima je Šaha Izmirlić koja je imala 94 godine, a ekshumirana je u Potočarima.

Najmlađa među žrtvama ženskog pola je djevojka Alija Hodžić, koja je kada je ubijena imala 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na području Vlasenice, a njen brat Alija Hodžić, koji je imao 19 godina, ukopan je u Potočarima prije dvije godine.

Među onima koji će 11. jula ove godine biti ukopani u Potočarima su i tri brata Dževad, Ševal i Zijad Hasić, rođeni 1970., 1972., i 1974. godine.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnim grobnicama Kamenica i Zeleni Jadar, a njihov otac Mehmed Hasić, koji je pronađen u masovnoj grobnici Glogova na području Bratunca, ukopan je 2003. godine u Potočarima.

Od 520 žrtava, 48 onih koje će biti ukopane u Potočarima bili su dječaci starosti između 15 i 18 godina.  

Vjerski obred za 520 ubijenih Srebreničana će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Komemoracija počinje u 12.00 sati intoniranjem himne BiH i recitalom “Poema o Srebrenici” Abdulaha Sidrana, nakon čega je predviđeno obraćanje predsjednika Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice genocida Ćamila Durakovića, a potom i odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve genocida.

Kako je najavljeno, vjerski dio programa počinje u 12.30 sati.

Nakon izvođenja Srebreničkog inferna skupu će se obratiti vrhovni rabin jevrejske zajednice u SAD Artur Šnajer i jordanski princ  El Hasan bin Talal.  Zatim će biti klanjan podne-namaz, a potom i dženaza, koja je planirana za 13.30 sati.

U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 5.137 žrtava.

U utorak uveče su u Potočare stigli i učesnici Marša mira, njih nekoliko hiljada. Oni su prešli put dug 120 kilometara, isti onaj kojim je pokušalo da se do slobodne teritorije 1995. godine probije preko 10 hiljada Srebreničana. Dvije trećine ih je na tom putu ubijeno.

Sa učesnicima Marša mira bio je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko. On je u utorak uveče kratko govorio u Memorijalnom centru u Potočarima. Kazao je da pravo svakog čovjeka da ima dostojanstvenu sahranu i pozvao da svi odaju počast žrtvama te da iskažu solidarnost sa Srebrenicom.
 
Porodice ubijenih zahtijevale su da ove godine ne bude političkih, niti diplomatskih govora, ali ni zabrane dolaska domaćim i međunarodnim zvaničnicima, kako je to ranije najavljivano, zbog problema oko izmjena izbornog zakona pred lokalne izbore koji će biti održani na jesen.

Očekuje se da u srijedu u Potočarima biti preko 30 hiljada ljudi. Jake policijske snage i veliki broj ekipa hitne pomoći nalazi se kraj Memorijalnog centra, a stotine novinarskih ekipa pratiće komemoraciju i ukop 520 žrtava.

Za genocid u Srebrenici 1995. godine optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine i izručen Haškom tribunalu, gdje mu je 27. oktobra 2009. godine počelo suđenje. U maju prošle godine, nakon 16 godina skrivanja, uhapšen je i Haškom tribunalu izručen i Ratko Mladić.

Slobodna Evropa

Autor/ica 11.7.2012. u 10:06