BiH strahuje od radioaktivnog otpada na granici

tačno.net
Autor/ica 3.5.2015. u 12:32

BiH strahuje od radioaktivnog otpada na granici

U općini Dvor, oko 2,5 kilometara od bh. granice treba se graditi odlagalište radioaktivnog otpada [Pixsell]

Radioaktivni otpad iz nuklearke Krško, Hrvatska namjerava skladištiti uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom.

Regulacijska agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DARNS) predložila je državnoj Vladi da zatraži pojašnjenje od Republike Hrvatske o mogućoj izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško nedaleko Dvora uz granicu s BiH, javlja Hina.

Direktor DARNS-a Emir Dizdarević izvijestio je članove Predsjedništva BiH i Vijeće ministara da je iz Hrvatske dobio informaciju o namjeri da se u općini Dvor, oko 2,5 kilometara od bh. granice izgradi odlagalište radioaktivnog otpada. Predložio je Vijeću ministara da tu informaciju stavi na dnevni red i od Hrvatske zatraži pojašnjenje tih namjera.

“Službenu informaciju o izgradnji ovog otpada dobili smo prije 15 dana kroz zajedničku konvenciju o zbrinjavanju potrošenog nuklearnog goriva i zbrinjavanju radioaktivnog otpada, koju je BiH ratificirala”, rekao je Dizdarević za Srnu.

Zajednička nuklearla Hrvatske i Slovenije

Pri tome je pojasnio da je Hrvatska, koja je svoju lokalnu zajednicu obavijestila o planovima za izgradnju radioaktivnog odlagališta i zatražila dozvolu da gradi takav objekat, bila dužna informirati i BiH prema kojoj postoji mogućnost negativnog utjecaja.

Dizdarević smatra da bi Hrvatska i Slovenija, koje su ravnopravni suvlasnice nuklearke Krško, trebale riješiti probleme rako da radioaktivni otpad i nuklearno goriva ostanu u blizini objekta gdje je i proizvedeno, a ne da se odlagališta gradi na granici sa BiH.

Ranije su vlasti bh. entiteta Republika Srpska i općine Novi Grad, koja se nalazi nasuprot Dvoru, najavile snažno protivljenje izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici s BiH.

Aljazeera

tačno.net
Autor/ica 3.5.2015. u 12:32