Nedžadu Maksumiću nagrada za najbolju režiju na Trećem festivalu dječije umjetnosti

A. M.
Autor/ica 8.5.2017. u 16:05

Nedžadu Maksumiću nagrada za najbolju režiju na Trećem festivalu dječije umjetnosti

Foto: fb

Na upravo završenom Trećem festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu, popularnom FEDU, Pozoriše lutaka je osvojilo još jednu značajnu nagradu i tako nastavilo nisku svojih uspjeha posljednjih godina.

Reditelj i glumac ove teatarske kuće Nedžad Maksumić, odlukom Stručnog žirija, nagrađen je za najbolju režiju na ovom međunarodnom Festivalu. Nagrada mu je dodijeljena za režiju predstave „Princ iz moje ulice“, koju je sam i napisao i u kojoj glumi jednu od uloga. U predstavi, osim autora, glume i Igor Vidačković, Diana Ondelj-Maksumić, Nermina Denjo i Serđo Radoš. Kreatorica lutaka, scenografije i kostima je mostarska akademska umjetnica i lutkarka Ivana Radić, a autor nadahnute scenske muzike je stalni saradnik Pozorišta lutaka Atilla Aksoj.

18301320_633375396855393_6223548586902650047_n

Inače, predstava „Princ iz moje ulice“ na jedan djeci prihvatljiv način govori o veoma aktuelnom problemu vršnjačkog nasilja, s kojim se sve češće susreću naši najmlađi. Problematizuje pitanja vaspitanja, školskog sistema i nesposobnosti odraslih da razumiju i pomognu djeci u njihovom odrastanju.

Ova značajna nagrada još jednom potvrđuje da u Mostaru postoji dovoljno kvalitetnih stvaralaca i umjetnika koji mogu, ako im se da prilika, učiniti da se slika o ovom gradu promijeni nabolje. Brojni uspjesi Pozorišta lutaka najbolji su dokaz za to

Novasloboda.ba

A. M.
Autor/ica 8.5.2017. u 16:05