Mesić: Srbija ne smije ometati druge da sarađuju sa Kosovom

Autor/ica 20.7.2011. u 00:24

Mesić: Srbija ne smije ometati druge da sarađuju sa Kosovom

Na poziv prvog zamenika premijera Kosova, Behxheta Pacollija, na Kosovu u dvodnevnoj poseti boravi bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

On se u utorak sastao sa visokim kosovskim zvaničnicima, a nakon toga, trebalo bi da promoviše svoju novu knjigu “Kako je uništena Jugoslavija”.

Hrvatski predsednik sastao se sa premijerom Kosova Hashimom Thacijem, predsednikom Skupštine Jakupom Krasniqijem i gradonačelnikom Prištine Isa Mustafom.

Nakon sastanka sa premijerom, Mesić je kazao kako je razvoj saradnje u regionu veoma napredovao, naročito u oblasti ekonomije, ali je naglasio da Srbija ne treba u tome da smeta Kosovu.

“U ovoj našoj regiji mi jedni drugima možemo pomoći ako između sebe surađujemo. Srbija ne mora priznati Kosovo, ali ne smije smetati da drugi surađuju sa Kosovom. Zapadna Njemačka nikada nije priznala istočnu Njemačku. Ali, zapadna Njemačka nije smetala istočnoj Njemačkoj da surađuje sa drugim zemljama…Prije svega da surađuju ekonomski subjekti, jer ako se u ekonomiji bude surađivalo, onda će se surađivati na svim razinama”.

Mesić je takođe rekao da s obzirom da je Kosovo bilo kostitutivni element federacije, ono je imalo pravo na samostalnost.

“S obzirom da je samostalnost Kosova izvojevana teškim putem, veliki su problemi bili pred onima koji vode Kosovo, ali kao što se zna preko 75 država je priznalo Kosovo…Ovaj dio sa priznanjem je završen, trebate samo nastaviti… Zato je sada važno razvijati ekonomiju. Jer ako jedan narod želi svoju samostalnost, svoju državu, on želi u toj državi živjeti bolje. On želi živjeti i kulturnije i kvalitetnije, ali za sve to potrebna su sredstva. A sada treba zaposliti te mlade ljude da ostaju na Kosovu i da proizvode na Kosovu. Da se aktiviraju oni resursi koje Kosovo ima, a to je zadatak svih”, naglasio je Mesić.

Bivši hrvatski predsednik takođe je kazao da ne postoji razlog da Hrvatska i dalje ima vizni režim sa Kosovom.

“Kao što znate u Hravtskoj je jedna od najvažnijih grana turizam, zato je Hrvatska otvarala sa mnogim zemljama jedan prostor za liberalizaciju viznog režima. Mislim da nema ni jednog razloga da se i sa Kosovom vizni režim ne liberalizira ali to je pitanje koje se mora rješavati pregovorima”, kazao je on.

Mesić će takođe tokom boravka u Prištini promovisati svoju knjigu “Kako je uništena Jugoslavija”, dok će mu u srijedu Univerzitet AAB Riinvest dodijeliti titulu Doktora honoris causa.

Tokom njegove poslednje posete Kosovu, u januaru 2010. Mesiću je bila dodeljena “Zlatna medalja nezavisnosti”, a bio je proglasen i “Počasnim građaninom Prištine”.

Autor/ica 20.7.2011. u 00:24