Lomača za Vaskovića! Koji Kačavenda?

Goran Pandža
Autor/ica 13.4.2011. u 13:18

Lomača za Vaskovića! Koji Kačavenda?

U prethodni ponedjeljak su gledatelji političkog magazina „60 minuta“ imali priliku vidjeti potresne snimke iz Srebrenice. Prvo episkop zvorničko-tuzlanski, Vasilije Kačavenda, kako za vrijeme genocida u Srebrenici, smješkajući se, pozdravlja rušenje džamija i protjerivanje „mjeseca i zvijezde“ i „križa“ iz Podrinja.

Nakon toga prilog o izgradnji pravoslavne crkve, dvadesetak metara od masovne grobnice u kojoj su zakopane žrtve genocida, te vjerovatno i iznad same grobnice, kako se posmrtni ostaci ne bi mogli ekshumirati. Crkva se gradi ilegalno, bez građevinske dozvole, po zahtjevu vladike Kačavende.

Iako ne postoji dozvola za izgradnju, radnici neometano rade, građevinska inspekcija se izgubila, a policija štiti radnike kako se gradnja ne bi ometala.

Gledajući to sve, normalan čovjek ne zna šta bi učinio – otišao na lice mjesta i fizički se obračunao sa policijom i radnicima kako bi se zaustavila izgradnja đavoljeg objekta, ili sve prepustiti sudbini, kao i ilegalnu crkvu u dvorištu Fate Orlović, koja prkosi moralu i ljudskosti, također po nalogu Vasilija Kačavende.

Idući dan, zapravo već istu noć, u javnost se, preko internet portala, plasira snimak sramotnog angažmana Slobodana Vaskovića tokom genocida u Srebrenici. Slučajnost? Moguće…Ali razvojem situacije može biti zadovoljan isključivo Vasilije Kačavenda. Doduše i Dodik.

Ne znam šta je morbidnije – Slobodan Vasković, koji naređuje: „pričaj stari!“, ili kvazi-hrvatski mediji koji zadnjih godina veličaju glavnog negatora genocida, Dodika, a sada raspinju Vaskovića. Zapravo, najgora je činjenica da više niko i ne priča o Kačavendinom odobravanju rušenja džamije i nastavku bespravne izgradnje crkve u neposrednoj blizini masovne grobnice, a vjerovatno i iznad zakopanih kostiju žrtava genocida.

Kolumnista portala koji je jedan od glasnijih u kritici Vaskovića, a zadnjih je godina veličao negatora genocida Dodika, je i Dodikov portparol i privatni Göbbels, Rajko Vasić.

Neka Slobodan Vasković odgovara, pravda se i kaje za svoja eventualna (ne)djela, ali mnogo veći problem trenutno predstavljaju aktuelni negatori i propagatori ideologije koja je uzrokovala genocid, poput Milorada Dodika i Rajka Vasića.

Nakon što je Skupština Opštine Srebrenica nedavno usvojila Rezoluciju o genocidu, oglasio se Rajko Vasić, komentarom kako je to urađeno s ciljem eliminacije Srba iz Bosne i Hercegovine, da bi se od BiH stvorila islamska republika.

Možeš mislit’ !?

O kakvoj islamskoj republici i vjerskom fundamentalizmu govori čovjek iz grada u kojem je srušeno svih 16 džamija, kao i franjevački samostan i župna crkva na Petrićevcu, nadomak Banjaluke? Ovakvo Vasićevo plašenje naroda je konstanta Dodikove propagande, kojom se pokušava steći blagonaklonost Hrvata.Ovdje sam, priznajem, u konformističkom položaju spram Vasića, jer ako mi odgovori, mogu se sakriti iza hrvatskog naroda i napisati „kako nas je mrzio Rajko Vasić“(Martina Mlinarević-Sopta likes this).

Vasić je samo jedan od medijskih sijača mržnje. Čitav portal za koji piše, Fadil Mandal, Dragan Jerinić…lista je duga.

U vremenu spina i medijske propagande, nije lako razlučiti istinu od laži, prioritete i sporedne stvari. Dok palimo lomaču za Vaskovića, vladika Kačavenda nastavlja ilegalnu izgradnju crkve uz masovnu grobnicu, a drva za potpalu nam dodaju propagandisti gori i opasniji od Vaskovića. Da li ćemo prihvatiti kremen za lomaču od Dodika, dok se Kačavenda i Vasić smiju i neometano nastavljaju đavolju rabotu?

Do nas je.

Goran Pandža
Autor/ica 13.4.2011. u 13:18