Vinari traže pomoć države

Autor/ica 17.5.2011. u 04:39

Vinari traže pomoć države

Hrvatska ne može na stranim tržištima konkurirati masovnom proizvodnjom vina tako da se mora koncentrirati na podizanje kvalitete i prepoznatljivosti, zaključak je i ovogodišnje Vinistre.

Vinske ceste
Ova tradicionalna vinska manifestacija okupila je proteklog vikenda u Poreču vodeće hrvatske vinare, uljare i proizvođače ostalih autohtonih prehrambenih proizvoda iz Istre. “Premala smo zemlja da bismo bili konkurentni u velikoj proizvodnji. Moramo napraviti najbolje moguće i ispričati priču o teritoriju te intenzivirati prodaju vinskim cestama privlačenjem ljudi u podrume”, kazao je Ivica Matošević, predsjednik Vinistre. U Hrvatskoj djeluje oko 1700 malih vinara koji su svjesni da im je za konkurentnost nužno udruživanje. Miljenko Rakić, ravnatelj uprave u Ministarstvu poljoprivrede, naveo je primjer Austrije koja ima sustav prema kojem se promotivne aktivnosti vinara u jednakim omjerima financiraju iz državnog proračuna, regija u kojima se nalaze i samih strukovnih udruga. Zaključeno je da bi takav sustav financiranja bio optimalan i za našu zemlju.

Izvoz je skup
Na probleme s kojima se susreće u izvozu vina upozorila je i Zvjezdana Blažić, predsjednica Uprave Badela 1862. “Hrvatska nije konkurentna. Bez ulaganja i bez potpore države teško ćemo moći napraviti veće korake u tom smjeru jer je izvoz veliko ulaganje koje ne dolazi samo od sebe”, smatra Blažić. Skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju velika je prilika za domaće vinare, no EU ima i svoje naličje. Dok neki vinogradari i vinari računaju na subvencije iz zajedničke europske blaganje, drugi upozoravaju da su neke etablirane vinske zemlje unutar EU nametnule zabranu sađenja vinove loze. Postoji bojazan da bi takva odluka mogla ostati na snazi dulje vrijeme i poslije 2015. do kada vrijedi sadašnja zabrana sadnje novih vinograda. Procjenjuje se da bi u Hrvatskoj trebalo registrirati barem 30.000 hektara vinograda kako bi ova grana gospodarstva dala željeni efekt. Kako je istaknuo ministar Petar Čobanković, Hrvatska statistički ima 34.000 hektara vinograda, no istodobno je u sustav poticaja prijavljeno manje od 20.000 hektara.

Usluge

Vinari objedinili svoj bankovni račun
U sklopu Vinistre u Poreču je potpisan ugovor između udruge Vinistra, dvadesetak istarskih vinara, tvrtke MIH te Privredne banke Zagreb o objedinjenom vođenju računa, tzv. cash poolingu. Ovim potezom vinari će ostvariti uštede na bankarskim uslugama, a bit će im i olakšan pristup potrebnim financijskim sredstvima. Očekuje se da će se tom projektu pridružiti još neki od stotinjak članova Vinistre.

Poslovni.hr

Autor/ica 17.5.2011. u 04:39