Michel predlaže prijem novih članica u EU ‘do 2030.’

RSE
Autor/ica 29.8.2023. u 08:22

Michel predlaže prijem novih članica u EU ‘do 2030.’

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel smatra da Evropska unija treba biti spremna za prijem novih članica do 2030. godine.

“Da bismo bili verodostojni, verujem da moramo razgovarati o vremenu i domaćem zadatku. Imam predlog. Dok pripremamo sledeću stratešku agendu EU, moramo sebi postaviti jasan cilj. Verujem da moramo biti spremni – sa obe strane – do 2030. godine za proširenje”, rekao je Michel tokom govora na Strateškom forumu koji se održava u Bledu, Sloveniji.

Naglasio je da je ovo ambiciozan rok koji pokazuje da su Evropljani ozbiljni te da će se time “izgraditi zamah”.

Ocenio je da će određivanje roka dati transformativni podsticaj reformama, generisati interesovanje, investicije i bolje razumevanje.

Najavio je da će se na predstojećim samitima na nivou EU pokrenuti rasprava o proširenju gde će se pozabaviti mogućnošću otvaranja pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom, koje su dobile kandidatski status u junu 2022. godine te da se nada da će na stolu biti i Bosna i Hercegovina, koja je dobila kandidatski status u decembru prošle godine.

Michel je održao ključni govor u okviru foruma koji je okupio sve lidere Zapadnog Balkana.

Pred prisutnim liderima je naglasio da proširenje EU jeste i ostaće proces zasnovan na zaslugama jer članstvo u EU donosi i odgovornosti i koristi.

Naglasio je da to znači da sve zemlje koje imaju ambiciju da se pridruže EU, trebaju osigurati nezavisno pravosuđe te borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Istakao je neophodnost usklađivanja spoljnom politikom EU, ocenivši da je to “danas važnije nego ikad”.

EU ‘neće uvoziti sukobe iz regiona’

Charles Michel je poručio zemljama regiona da trebaju rešiti sve bilateralne sporove sa susedima.

Rekao je da taj proces može biti bolniji od reformi, ali da je neophodan na putu ka EU i potvrdio je da zemlje sa otvorenim bilateralnim sporovima neće biti primljene u EU.

“Bez pomirenja nema saradnje. I moram to jasno reći: nema mesta za prošle sukobe unutar EU”, poručio je predsednik Evropskog saveta.

Iako je ocenio da bi bilo idealno da sve zemlje budu primljene odjednom, Michel je priznao da su države regiona u različitim stepenima u procesu integracije.

Naglasio je da se zalaže za formulu kojom bi se onemogućilo da zemlje blokiraju susede u procesu članstva.

Jedan od načina, prema njegovim rečima, mogla bi biti takozvana klauzula o poverenjua, koja bi bila obuhvaćena u sporazumu o pristupanju i koja bi obezbedila da zemlje, koje su se upravo pridružile, ne mogu blokirati buduće države članice.

Premijer Slovenije: Ne zanemariti momentum za proširenje

Domaćin Foruma u Bledu, slovenački premijer Robert Golob, najavio je oživljavanje debate o proširenju u forumima EU.

Na otvaranju Strateškog foruma je naglasio da je stav članica EU o proširenju dobio novu perspektivu, kao posledica ruske agresije u Ukrajini.

“Stvari se brzo menjaju, u narednim mesecima očekujem da će proširenje dobiti novi izgled”, ocenio je premijer Slovenije i pozvao zemlje regiona Zapadnog Balkana da nastave sa reformskim procesom.

“Ove reforme se ili dešavaju u roku od 12 meseci ili se možda neće desiti dugo vremena. Ovo je prilika koju ne treba zanemariti”, proučio je Golob zemljama regiona.

RSE

RSE
Autor/ica 29.8.2023. u 08:22