Okrugli stol: Aktualna događanja na Bliskom istoku – kako naprijed?

tačno.net
Autor/ica 16.1.2020. u 16:45

Okrugli stol: Aktualna događanja na Bliskom istoku – kako naprijed?

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u okviru ciklusa »Bliski istok i svijet« organizira okrugli stol na temu: ‘Aktualna događanja na Bliskom istoku – kako naprijed?’ u srijedu, 22. januara  2020, u 16.00 sati, u Grand Hotel Union Business, dvorana »Orhideja«, Miklošičeva 3, Ljubljana.

Bliski istok je ponovno u središtu pozornosti, posebno poslije atentata na iranskog generala Qassema Soleimania, komandanta Iranske republikanske garde, u Bagdadu. Zaoštravanju situacije doprinijela je iranska reakcija raketiranjem američkih vojnih uporišta u Iraku.  Da li će doći do rata između SAD i Irana, koji se najavljuje već od 1979.godine? Kako aktualna događanja na Bliskom istoku utječu na događanja u svijetu, na rivalske regionalne sile, prije svega na Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Islamsku Republiku Iran te Izrael? Navedeni događaji još više će produbiti nesuglasja i nepovjerenje među ključnim akterima na Bliskom istoku. Da li mogu u takvim okolnostima velesile pronaći rješenje za brojne ratove u toj nemirnoj regiji? Kako će sve to utjecati  na jesenske američke predsjedničke izbore? Kako naprijed?O tim važnim pitanjima govorit će:

  • dr.sc. Jožef Kunič, bivši slovenski veleposlanik u Iranu i Francuskoj, počasni predsjednik Slovenskog društva za međunarodne odnose (SDMO),
  • Boštjan Perne, bivši  direktor Obavještajno sigurnosne službe Ministarstva odbrane  Republike Slovenije,
  • Vladimir Kolmanič, bivši slovenski veleposlanik u Grčkoj i na Cipru, zamjenik slovenskog veleposlanika u SAD i bivši  šef  Sektora za Sjevernu i Latinsko Ameriku te Karibe na Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije.

Okrugli stol će biti na slovenskom jeziku, voditi će ga doc. dr. sc.  Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Prijenos uživo LIVESTREAM na linkuhttp://www.ifimes.org/en/livestream

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 16.1.2020. u 16:45