MARIJANA PULJAK: ŽUPAN MORA SNOSITI ODGOVORNOST JER JOŠ UVIJEK NIJE SMIJENIO IVANA ŠKARIČIĆA

tačno.net
Autor/ica 14.4.2020. u 12:05

MARIJANA PULJAK: ŽUPAN MORA SNOSITI ODGOVORNOST JER JOŠ UVIJEK NIJE SMIJENIO IVANA ŠKARIČIĆA

Prošlo je punih tjedan dana od kada je korona virus ušao u Dom za starije i nemoćne u Splitu, a ravnatelj doma Ivan Škaričić još uvijek nije smijenjen. Smrt dvoje štićenika i nekoliko desetaka zaraženih štićenika i djelatnika doma pod njegovim vodstvom, nadležnima očito nisu dovoljan povod za smjenu, već se pitanje odgovornosti prepušta istragama koje će slučaj s vremenom odvesti u zaborav.

Poručila je to u utorak predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, naglašavajući da je ovakav ishod slučaja koji je uznemirio hrvatsku javnost nedopustiv. „U bilo kojoj drugoj civiliziranoj zemlji ravnatelj bi već istu večer sam ponudio ostavku, a njegovi je nadređeni prihvatili. Budući da ostavka nije ponuđena, kao čelna osoba Splitsko-dalmatinske županije, institucije zaslužne za postavljanje ravnatelja, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sam je trebao odmah reagirati bez odugovlačenja i smijeniti ravnatelja. Kako ni on punih tjedan dana nije reagirao, ‘zapovjedna’ odgovornost ide i dalje do ministarstva, ministrice i premijera. No, svi oni čekaju da se slučaj u javnosti zaboravi“, kazala je Puljak.

Rezultat je to, smatra predsjednica stranke Pametno, desetljećima duge klasične HDZ-ove politike partijskog uhljebljivanja podobnih umjesto sposobnih. „Kao što virus nije ušao u dom sam od sebe, tako u njega sam od sebe nije ušao ni ravnatelj Škaričić. Tamo ga je postavio upravo HDZ, kao potpuno nekompetentnu osobu opterećenu aferama, i to bez natječaja. Boban je već trebao smijeniti Škaričića, a ne se nadati da će dugotrajna istraga više različitih komisija ovaj slučaj baciti u zaborav. Zbog takvog ponašanja i odugovlačenja mora i sam snositi odgovornost“, rekla je Puljak.

Kako je naglasila, politika kojoj je stranačka iskaznica uvijek važnija od struke, razlog je što danas u Splitu obitelji štićenika doma strepe za živote svojih najmilijih. „Nema tog argumenta kojim se ovakav nemar može opravdati, nema tih sankcija kojima se ovaj ishod može kazniti“, poručila je.

Osvrnula se i na izjave premijera Plenkovića, koji je prošli tjedan kazao kako ne prihvaća logiku da se ravnatelja proziva jer je član HDZ-a. „Ne proziva se ravnatelja jer je član HDZ-a već zato jer je na tu funkciju došao isključivo i samo zato što jest član HDZ-a. Činjenica da premijer možda i ne zna tko je ravnatelj ne amnestira ga od političke odgovornosti. Izjavom da pitanje kako je Škaričić bez kvalifikacija završio na čelu doma smatra banalnim, premijer je otkrio lice i pružio podršku kadroviranju po ključu podobnosti. Protekom vremena u kojem ravnatelj ostaje nedirnut to se dodatno potvrđuje“, zaključila je predsjednica stranke Pametno.

tačno.net
Autor/ica 14.4.2020. u 12:05