Vlada naprednjaka i socijalista: Povratak Slobodana Miloševića

Autor/ica 27.6.2012. u 11:51

Vlada naprednjaka i socijalista: Povratak Slobodana Miloševića

Demokratska stranka (DS) pozvala je sinoć Socijalističku partiju Srbije (SPS) da javno objasni šta je prepreka za formiranje koalicione vlade, koja je dogovorena još 8. maja posle izbora, dok je u isto vreme Predsedništvo SPS raspravljalo, s kim će u vladu, ali odluka nije još doneta.

– Sa koalicijom oko SPS-a smo odmah nakon izbora napravili dogovor oko programa i obezbedili potrebnu većinu bez postavljanja ikakvih kadrovskih uslova i zahteva. Demokratska stranka je isključivo insistirala na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zato SPS treba da posle toliko vremena pruži odgovor javnosti šta je prepreka za formiranje takve Vlade Srbije koja je principijelno dogovorena još 8. maja. SPS je dala podršku zajedničkoj Vladi predvođenoj Borisom Tadićem i javnost mora da bude upoznata sa tim da li je taj dogovor na snazi – stoji u saopštenju DS.

Rukovodstvo DS danas je održao sastanak potaknuto informacijama da je njihov dosadašnji partner, Socijalistička partija Srbije, dobila konačnu ponudu za formiranje poslaničke većine od Srpske napredne stranke i Tomislava Nikolića, predsednika republike i doskorašnjeg lidera SNS .

Predsedništvo SPS, koje je prema pouzdanim informacijama zasedalo sinoć posle 21 čas, nije donelo odluku o tome sa kime će formirati vladu, saznaje “Blic”.

Sednicom je predsedavao Žarko Obradović, potpredsednik SPS, jer je Ivica Dačić prepustio Predsedništvu da odluči o formiranju koalicije. Razmatranje ponude naprednjaka, u kojoj je navodno glavna tačka da Ivica Dačić bude premijer i da SPS zadrži sve resore koje su socijalisti i dosad kontrolisali – biće nastavljeno danas. 

Posle skoro mesec i po dana pregovora oko formiranja parlamentarne većine, sve su glasnije najave da će novu vladu formirati Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije, a mediji već prenose i dogovor o broju i podeli resora unutar potencijalne vlade, na čijem bi čelu bio predsednik SPS i dosadašnji ministar policije Ivica Dačić.

Dok demokratke pozivaju socijaliste da se izjasne o tome važi li njihov prethodno postignuti koalicioni sporazum, u SPS-u još uvek ćute, a nezvanično se saznaje da bi Predsedništvo stranke već u sredu moglo da se sastane i donese zvaničnu odluku o budućem partneru.

To čekaju i naprednjaci koji poručuju da su odmah spremni na pregovore sa Dačićem, dok je LDP saopštila da definitivno neće učestvovati u novoj vladi.

Politički analitičar Vladimir Goati veruje da je sada već izvesno da Srbija dobija vladu naprednjaka i socijalista.

“Ostaje da se vidi šta će ta koalicija obzirom na novi sastav moći da uradi budući da taj savez bivših radikala i socijalista podseća ljude koji duže pamte, na crveno-crnu koaliciju koja je 1998. godine učvrstila jedan autoritarni režim. Ta paralela ne vodi nekim dobrim zaključcima, ali uvek postoji mogućnost da pozitivno iznenade. To je povratak otpisanih, to nisu doduše isti otpisani. I crvena i crna boja su se nekako dosta izgubile. Mislim da su socijalisti još 2003. godine ozbiljno promenili svoje mišljenje međutim, njihovo rukovodstvo se neosetno, kao kod konvertita u religiji koji mogu da promene svoju veroispovest ali joj se vraćaju u nekontrolisanim situacijama, vraća parolama iz onog vremena dok su bili baš crveni. To se još više vidi sa Naprednom strankom. Teško je promeniti političko opredeljenje”, navodi Goati.

Upozorava da je Evropa već otvorila četvoro očiju i da će budno pratiti svaki korak buduće vlade.

“Ono što je sigurno jeste da će oni koji jedino mogu da nas finansiraju, a to je EU, zauzeti stav čekanja godinu i po do dve da vide da li je promena istinita. a taj stepen demokratskog boniteta koji je imala prethodna vlada, trebaće taj protok vremena koji ne može da se nadoknadi, da prođe”, zaključuje Goati.

Tagovi:
Autor/ica 27.6.2012. u 11:51