Junaci bez ulica: Indexi

Autor/ica 18.3.2011. u 05:00

Junaci bez ulica: Indexi

Davorin Popović, prvo lice Indexa

Možda baš vi stanujete u ulici koja je nazvana imenom za koje nikad niste čuli i u trenutku ispunjavanja prvog formulara sa novim nazivom ulice ste se zapitali: ‘Ko li je ovaj?’. A možda ipak vaša ulica nosi neko zvučno ime za koje vam nije potreban ‘google pretraživač’ da bi ste znali čije ime ispisujete prilikom, recimo, vađenja izgubljene lične karte…

Pripadali prvoj ili drugoj skupini stanovnika grada Sarajeva, sigurno ste se makar jednom zapitali zašto niti jedna ulica ne nosi naziv po članovima kultne grupe Indexi.

Za legenarnu sarajevsku grupu, pionire jugoslovenskog rocka, njihova djela i trag koji su ostavili na ovim prostorima nije potreban niti google, a ni objašnjenje autora teksta… Ipak, sažetak svega onoga što su za vrijeme postojanja Indexa, članovi ovog benda napravili ispisat ćemo ovdje, zbog mogućnosti da neki od ‘kumova ulica’ zaluta do ovog teksta, pa neka se makar tako upozna sa abecedom sarajevske muzičke škole.

 

Grupu Indexi osnovala je 1962. godine u Sarajevu grupa studenata, pa otuda i sam naziv grupe. Osnivači Indexa su ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić i bas gitarista Šefko Akšamija, a sastav su zajedno sa njima činili Slobodan Misaljević, klavijaturista Ðorđe Uzelac i bubnjar Nedim Hadžihasanović.

Za skoro četiri decenije postojanja, kroz grupu su prodefilovali mnogi muzičari, ali najduže su se tu zadržali i najviše traga ostavili vokal Davorin Popović, basista Fadil Redžić, bubnjar Đorđe Kisić i gitarista Slobodan Kovačević.

Širok je opus u stvaralaštvu Indexa, koji su tokom postojanja objavili dva studijska albuma, 27 sing ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Samo neke od sjajnih pjesama koje su nam podarili su: Plima, Sanjam, Jutro će promijeniti sve, Da sam ja neko, Bacila je sve niz rijeku, Kad ne bude mene…(mnogi bi se mogli naljutiti, jer smo izostavili njihovu najdražu pjesmu, ali nabrajati sve genijalne uratke Indexa zaista bi moglo potrajati). Jedina pjesma koja je nastala u ratnom periodu nosi naziv Ulica prkosa.

Popović, Kisić i Kovačević, te bubnjar iz prve postave Hadžihasanović, nažalost, više nisu među živima. Davorin Popović je preminuo 18. juna 2001. godine, a članovi grupe tada su odlučili da prestanu s radom. Bodo Kovačević preminuo je 22. marta 2004. godine, Đorđe Kisić 25. novembra 2005. godine, a Nedo Hadžihasanović 3. februara 2006. godine.

U BiH je ustanovljena godišnja ‘Nagrada Davorin’, koja je kasnije preimenovana u nagradu pod nazivom ‘Indexi’, a koja se dodjeljuje najuspješnijim muzičarima. I ovo je, uprkos mnogim inicijativama da kultna gradska kafana FIS u kojoj su se i skupljali članovi benda, kao i ostale gradske legende, dobije naziv po vokalu grupe, jedini spomen na muzičke ikone grada.

Na prvu godišnjicu Popovićeve smrti muzička produkcija RTV BiH objavila je CD singl “Pjesma za Davora“, koju je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a uz njega su pjevali Dado Topić, Aki Rahimovski i Mladen Vojičić Tifa.

Junaci bez uliva: Kasim Prohić

Junaci bez ulica: Mirza Delibašić

Junaci bez ulica: Izet Sarajlić

Tagovi:
Autor/ica 18.3.2011. u 05:00