KFOR uklonio poslednje barikade na sjeveru Kosova

RSE
Autor/ica 6.1.2023. u 09:33

KFOR uklonio poslednje barikade na sjeveru Kosova

Foto: KoSSev

Mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om (KFOR) je završila uklanjanje poslednjih nekoliko vozila koja su blokirala puteve na sjeveru Kosova, saopštio je NATO 5.januara.

Ovo je sprovedeno u skladu sa UN-ovim mandatom KFOR-a, na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a iz 1999.godine – da se obezbijedi bezbjedno okruženje i sloboda kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je uklanjanje poslednjih barikada uslijedilo nakon intenzivnih napora NATO saveznika i Evropske unije (EU) da smanje tenzije, uz ključnu podršku KFOR-a i misije vladavine prava (EULEX) koju predvodi EU.

Demontaža završnih barikada obavljena je na brz, siguran i siguran način, kako bi se izbjegli incidenti i drugi rizici za lokalnu sigurnost, navodi NATO.

KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi da sprovodi svoj mandat UN-a u potpunosti i na dnevnoj bazi, doprinoseći bezbjednosti na Kosovu i stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana, piše u saopštenju.

Takođe dodaju da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao glavnu platformu za pronalaženje rješenja koje poštuje prava svih zajednica, i za izgradnju trajnog mira i bezbjednosti širom regiona.

Srbi sa Kosova su 10. decembra počeli da postavljaju barikade na sjeveru Kosova posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, kojeg kosovske vlasti sumnjiče za napad na članove Centralne izborne komisije.

Oni su počeli da uklanjaju barikade 29.decembra.

RSE

RSE
Autor/ica 6.1.2023. u 09:33