Protesti u Sarajevu i Mostaru: “Nisu nam očevi ginuli za državu da biste nam vi vezali djecu! “Ubice, izlazite vani”

tačno.net
Autor/ica 21.11.2019. u 15:02

Protesti u Sarajevu i Mostaru: “Nisu nam očevi ginuli za državu da biste nam vi vezali djecu! “Ubice, izlazite vani”

Građani su najavili i krivične prijave protiv odgovornih, te najavili nove proteste sutra i svaki dan dok se ne riješi slučaj “Pazarić”.

Ispred zgrade Vlade FBiH danas su se okupili građani koji na taj način žele pokazati ogorčenost zbog stanja u Zavodu Pazarić.

Kako javlja reporter “Avaza” s lica mjesta, okupilo se više stotina građana, a saobraćaj je u ovom dijelu grada blokiran.

Jedan od građana je uzvikivao: “Nisu nam očevi ginuli za državu da biste nam vi vezali djecu!”, “Ubice, izlazite vani!”.

– Sve znaju, djeca su bila izgladnjivana. Ona trebaju biti zaštićena. U toj djeci vidjeli smo svoju. Da mene nema, moje dijete bi bilo dole – u suzama je kazala jedna od majki.

Amela Lučkin jedna je od građanki koja je danas izašla na proteste ispred zgrade Vlade FBiH.

U izjavi za medije pitala se zašto Sabina Ćudić nije ranije reagirala ako je znala za fotografije iz Zavoda Pazarić.

– Zašto je šutjela, zašto nije tražila pomoć od javnosti? Vezanje djece u Pazariću nije humano. Razumijemo da postoje djeca koja mogu sama sebe povrijediti, ali zato postoje medicinski kreveti, koje treba nabaviti. Dijete zavezano za radijator, može udariti glavom u njega i tako sebi nanijeti smrtonosne povrede – rekla je Lučkin.

Kao što je poznato, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić obznanila je jučer šokantne fotografije štićenika u Zavodu Pazarić, koji su bili vezani za namještaj i radijatore.

Na protestima su, osim građana, prisutne i osobe iz javnog života, poput glumaca Ermina Brave i Jasenka Pašića.

Nekoliko stotina građana Mostara protestvovalo je danas na Španskom trgu zbog jezivih prizora koji su sinoć dospjeli u javnost iz Doma u Pazariću.

Raduje što je danas na mostarskom trgu bilo najviše mladih ljudi, koje su, kako kažu, sinoćnje scene istinski potresle.

Predsjednik Vijeća srednjih škola Faris Čolić poziva nadležne da reaguju.

– Zastrašujuće scene! Nadam se da je došlo vrijeme da u ovoj zemlji stvari konačno krenu na bolje. Nažalost ponovo se nešto moralo desiti da bi se pokrenule inicijative, rekao je Čolić.

Scenama iz Pazarića užasnuta je i Senada Čustović.

– Horor! Slike su obišle cijelu zemlju. Jednostavno, šokirana sam. Zakazalo je društvo. Zakazali su u prvom redu policija i Tužilaštvo. Nemamo pravu informaciju da li je dokazni materijal mjesecima čuvan ili ne. Nadam se da je na vrijeme dospio u SIPA-u. Politika je nažalost u svim sferama društva. Strašno! Jezivo! Pozivam Tužilaštvo da reaguje. Nadam se da ovog puta neće biti korupcije kakvu nam prodaju u slučajevima u kojim se roditelji bore za pravdu za svoju djecu. Nažalost, svi mi danas plaćamo tri jake političke mafije. Nikako da se narod probudi i da ih jednom za sva vremena prestane podržavati, izjavila je Čustović.

Vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 21.11.2019. u 15:02