U Jablanici obilježena 71. godišnjica herojske Bitke na Neretvi

tačno.net
Autor/ica 10.5.2014. u 14:04

U Jablanici obilježena 71. godišnjica herojske Bitke na Neretvi

Danas je u Jablanici obilježena 71. godišnjica Bitke na Neretvi, gdje su antifašisti iz cijelog regiona odali počast žrtvama historijske bitke, svim poginulim borcima NOR-a, kao i borcima odbrambenog rata koji se ovdje vodio od 1992. do 1995. godine

Danas je u Jablanici obilježena 71. godišnjica Bitke na Neretvi, gdje su antifašisti iz cijelog regiona odali počast žrtvama historijske bitke, svim poginulim borcima NOR-a, kao i borcima odbrambenog rata koji se ovdje vodio od 1992. do 1995. godine. Centralni događaj obilježen je polaganjem cvijeća na spomen obilježju Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici, javlja Anadolu Agency.

Cvijeće su položili delegacija Glavnog odbora Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR), član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, ministra odbrane BiH Zekerijah Osmić, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić i predstavnici republičkih odbora SABNOR-a Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, potpredsjednik GO SABNOR-a Slobodan Popović, Hrvoje Mimica, učesnik bitke na Neretvi i Sutjesci kao i predstavnici republičkih odbora SABNOR-a Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

U okviru obilježavanja 71. godišnjice Bitke na Neretvi u holu Muzeja Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici upriličena je i izložba. Nakon toga, održana je manifestacija “Cvijet za ranjenike”, kada je sa mosta u Neretvu bačen 71 karanfil u znak sjećanja na poginule borce.

Bitka na Neretvi 1943. godine, poznata i kao Bitka za ranjenike, je bila završna bitka Četvrte neprijateljske ofenzive kojom su jugoslavenski partizani izvršili proboj iz osovinskog obruča, nanijevši poraz četničkim i talijanskim snagama u dolini Neretve. Legendarna Bitka za ranjenike na Neretvi, jedna je od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja i ratne operacije koja je presudno utjecala na tok Narodnooslobodilačke borbe 1941. -1945. i Drugog svjetskog rata na našim prostorima.

AA

tačno.net
Autor/ica 10.5.2014. u 14:04