Dunja Hrnjičić: Ja moram tražiti pravdu dok sam živa

Štefica Galić
Autor/ica 11.7.2018. u 19:31

Dunja Hrnjičić: Ja moram tražiti pravdu dok sam živa

Dunja Hrnjičić već petnaest godina traga za istinom, tražeći od nadležnih institucija odgovornost te otkrivanje ubojice njenog supruga Smaila Hrnjičića, koji je 28. veljače 2003. godine smrtno stradao u eksploziji ručne bombe radeći na obnavljanju stana porodice Envera Batlaka u zapadnom dijelu grada Mostara. Nakon što je došao u stan da pokupi alat i radno odijelo iz plakara, podmetnuta bomba je eksplodirana te je Smail na licu mjesta poginuo, a sin Armen zadobio teže tjelesne povrede

Za naš portal, Smailova supruga Dunja Hrnjičić, ispričala je potresnu ispovijest o suprugovom stradanju i o teškom ranjavanju sina Armena, te o poniženjima s kojima se već godinama susreće ne znajući istinu – tko je nalogodavac i počinitelj ubistva. Predmet već godinama institucije prebacuju iz kantonalnog u federalno tužilaštvo, potom u ladicu pa ponovo na kantonalno tužilaštvo. Za to vrijeme smjenjivali su se tužitelji, plasirale lažne informacije u javnosti, a Dunja je svaki mjesec išla u Tužilaštvo i uporno tražila pravdu. Obraćala se međunarodnim i našim organizacijama ali osim obećanja da će raditi na tome, ništa nije dobila. Ona i djeca i danas nose svu težinu i traume oko ubistva njihovog oca i nenalaženje pravde.

Ja ću tražiti pravdu dok sam živa, a poslije mene će moja djeca, ako se prije ne riješi, kaže Dunja. Želim  da se nađe ubica, zbog mene, zbog naše djece a i zbog budućih pokoljenja.

Štefica Galić
Autor/ica 11.7.2018. u 19:31