Negdje u daljini

Radomir Lazić
Autor/ica 7.2.2018. u 19:49

Izdvajamo

  • Njegov poziv za mobilizaciju kao odgovor na Čovićevu prijetnju možda može proći kod nekoga. Mene dva puta sa pozivom na odbranu multietničke i građanske Bosne i Hercegovine nećeš zajebati Izetbegoviću, kako god se zvao, a na djecu mi i ne pomišljaj!

Povezani članci

Negdje u daljini

Banalnost banalnosti zla, Banksy – foto: AP

Građanska država podrazumijeva, kao prvo, da se ocu mladića nastradalog u Velikoj aleji objasni kako je nestalo preko dvjesto dokaza koji dokazuju da njegov sin, građanin ovog grada, nije poginuo u saobraćajnoj nesreći nego, možda, ubijen. Pa da građanin, sudski vještak, izgubi pravo da se bavi tim poslom, građanka tužiteljica ….Dug je put do građanske države. Dragan Čović bi ga samo trebao posmatrati kroz rešetke ali i dosta njih još.

Malo je sve to skupa i smiješno, osim što je tragično. Mislim, sva ta buka i halabuka oko izjave Dragana Čovića o mobiliziciji i građanskoj državi, paćenici Bosni i Hercegovini. Sve te poruke mu, otvorena pisma, prijetnje, pokušaji objašnjavanja njemu, sebi, nama, šta je to građanska država, pozivanje na Evropske vrijednosti i stečevine a niti nam je ko branio da prepišemo bilo koji od zakona koji garantuje te vrijednosti niti nas sprečavao da primjenimo one prepisane. I kao sad će nam to rastumačiti i bivši Reis a sadašnji emeritus (u prevodu, penzioner) čiji poziv da ”svi mi ovdje budemo Turci, jer jesmo Turci” i danas odzvanja sa munare Rogatičke džamije.

Dragan Čović jeste baraba ali samo malo uglađenija baraba u odnosu na ostalu dvojicu kolega mu ili ono što im se godinama već tepa kao političkom establišmentu ili eliti i osim sistematskog, dobro isplaniranog, vješto vođenog ali i uz svesrdnu pomoć onih koji danas žustro reaguju na njegove izjave a mahom imaju hrvatske putovnice, dugo radi dvije stvari. Razaranje svakog političkog a naročito ekonomskog napretka Bosne i Hercegovine a sve za račun, ipak, matične mu domovine Hrvatske i u udruženom pothvatu sa nekolicinom mu bliskih saradnika ali i ortaka među onima koji kao brane Bosnu,  krađa svega što mu dođe pod ruku.

Njegove izjave imale su za cilj da izazovu upravo ovakve reakcije  kakve su izazvale i na koje će lider ljevice-koja-se-ujedinjava plačnim glasom saopštiti da je beskrajno tužan što u 21. stoljeću postoje političari kao što je Dragan Čović.

U istom ga pismu, kao usput, podsjeća na rad zarobljenika iz koncentracionih logora u preduzeću SOKO čiji direktor nam je danas kao i tada Dragan Čović.

Na kraju ga poziva da zajednički rješavaju probleme građana BiH. Pa koga ti zajebavaš Nermine Nikšiću?

Direktor ”preduzeća” pod čijim rukovodstvom smo proveli prvih dvadeset, od ukupno bar još toliko, najtežih godina osjetivši se prozvanim zbog usporedbe jednog dijela države sa kalifatom zna isto tako dobro, kao i Dragan Čović, da je kalifat sistem u kome je vrhovni vladar zakoniti nasljednik Muhameda,  da se bira između najpobožnijih i naravno između najobrazovanijih i najsposobnijh te da takav vid vladavine nije nasljedan.

A da li je baš tako, bar što se tiče pobožnosti, obrazovanosti i nasljednosti, Allah najbolje zna. Gostujući u emisiji NU2, valjda očekujući naklonost sredine koja ga nemilosrdno i ”prijateljski” čereči po svijetu kao sadašnjeg ili budućeg Bin Ladena izjavljuje da Mustafa Busuldžić nije bio, od milja nazvan ”simpatizerom”, pristalica  progona i ubistava Jevreja i Srba iz Sarajeva. Jednom riječju, ustaša.

Njegov poziv za mobilizaciju kao odgovor na Čovićevu prijetnju možda može proći kod nekoga. Mene dva puta sa pozivom na odbranu multietničke i građanske Bosne i Hercegovine nećeš zajebati Izetbegoviću, kako god se zvao, a na djecu mi i ne pomišljaj!

Da, sjetih se, možda Bošnjaci na sljedećim izborima dobiju novog lidera. Najvećeg neimara još od vremena Mimar Sinan Age (koja drskost porediti se s njim) ”bivšeg” vlasnika najtiražnijih novina i sadašnjeg vlasnika stranke ali ne treba zaboraviti silne suze dotičnog prolivene zbog progona ”nevinog” Dragana Čovića i ”montiranih” optužbi zbog njegovih lopovluka. Pa sretan lider gradžani!

Ima još al′ malo sam umoran. Uglavnom, podijeliti danas Bosnu i Hercegovinu i nije neki problem kako nam se to predstavlja samo što bi to izgledalo isto kao i podijeliti septičku jamu bodljikavom žicom na tri dijela.

Građanska država podrazumijeva, kao prvo, da se ocu mladića nastradalog u Velikoj aleji objasni kako je nestalo preko dvjesto dokaza koji dokazuju da njegov sin, građanin ovog grada, nije poginuo u saobraćajnoj nesreći nego, možda, ubijen. Pa da građanin, sudski vještak, izgubi pravo da se bavi tim poslom, građanka tužiteljica ….

Dug je put do građanske države. Dragan Čović bi ga samo trebao posmatrati kroz rešetke ali i dosta njih još.

Molim? Pa naravno i Dodik!

Radomir Lazić
Autor/ica 7.2.2018. u 19:49