Predavanjem o Aleksinom životu počinje Šantićev festival djece pjesnika

tačno.net
Autor/ica 1.2.2016. u 10:08

Predavanjem o Aleksinom životu počinje Šantićev festival djece pjesnika

Treći internacionalni Šantićev festival djece pjesnika koji se održava u Mostaru, povodom godišnjice smrti Alekse Šantića, počinje školskim časom o životu najpoznatijeg mostarskog pjesnika. Čas na kojem će najmlađi pjesnici iz regiona učiti o životu Alekse Šantića, održava se u Ćorovića kući, u saradnji s Muzejom Hercegovine, prvog dana festival, u ponedjeljak, 01.02. s početkom u 16h.

Nakon časa, djeca pjesnici će obići spomen sobu Alekse Šantića a biće upriličen i razgovor učesnika festivala s članovima žirija. Program će biti nastavljen u OKC-u “Abrašević” uz veče dječje književnosti te zabavni program sa Rock školom.

Podsjetimo, od 860 pristiglih radova iz država regiona, žiri u sastavu Alma Fazil Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač odabrao je petnaest finalista koji će boraviti u Mostaru od 01.02. do 03.02.2015. Djeca pjesnici koji dolaze u Mostar ove godine, njih petnaest dolazi iz devet gradova država regiona, i to: Podgorice, Beograda, Zagreba, Velenja, Kotora, Nevesinja, Prilepa, Novog Pazara te iz Mostara.

Drago nam je što možemo buduće pjesničke zvijezde, divnu djecu iz čitave regije dovesti u naš Mostar. Oni su ambasadori ljubavi i kulture koji mnogo znače našem gradu, kao što će naš festival značiti njima u budućnosti.”, rekao je Goran Kosanić, sekretar SPKD Prosvjeta, Mostar.

Drugog dana festivala, 02.02., biće organizovano polaganje cvijeća na mauzolej Osmana Đikića te polaganje cvijeća na grob Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića. Tada će djeca pjesnici položiti svoje pjesme umotane oko karanfila na grob Alekse Šantića. Nakon toga, u 12 sati u Parku Alekse Šantića bit će organizovano polaganje cvijeća na spomenik Alekse Šantića gdje će djeca učesnici festivala recitovati Šantićeve stihove. Tada će biti upriličene i izjave za medije. Festival će biti zatvoren u Centru za kulturu, gdje će biti održano finalno veče festivala uz dodjelu nagrada najboljima.

Ponedjeljak, 01.02.
16:00 Ćorovića kuća – Školski čas o životu Alekse Šantića
17:00 Razgovor finalista sa članovima žirija
19:00 OKC Abrašević – Veče poezije
20h Zabavni program uz Rock školu i druženje

Utorak, 02.02.
10:00 Posjeta muzeju Hercegovine
11:00 Polaganje cvijeća na mauzolej Osmana Đikića
11:30 Polaganje cvjeća na grob Alekse Šantića i Svetozara Čorovića; Polaganje pjesama na grob Alekse Šantića
12:00 Polaganje cvijeća na spomenik Aleksi Šantiću i recital djece pjesnika u Parku Alekse Šantića

tačno.net
Autor/ica 1.2.2016. u 10:08