Hoćemo slobodu, bez miline „jazavca„ od Petra Kočića

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 16.11.2017. u 14:49

Hoćemo slobodu, bez miline „jazavca„ od Petra Kočića

Fahrudin Radončić i Milorad Dodik, da li slučajno ili namjerno, nalaze svoju Bogomolju, da li crkvu ili džamiju, baš u Mostaru, da se mole, Bogu i Allahu, uz akademika „lukavca” Dragana Čovića. Nisu svjesni, niti razumni, kako će ih veoma lukavo, ovaj samozvani akademac, žedne prevesti preko vode.

Šta li vas to zajednički spaja, ako nije nostalgija za prohujalim vremenom, sa zajedničkom crvenom knjižicom SKJ ili vaša lažna naklonjenost, onom boljem socijalističkom sistemu, dok je bio živ drug Tito, koji vas je znao i umio voditi, kao osnovce u osnovnu školu.

Međutim, nova su ovo vremena, u kojemu je i vašim zaslugama, nestalo i idola i ideala, koji su nam bili životna vodilja. Uspjeli ste da devalvirate sve moralne ljudske vrijednosti, koje su bili sastavnica i krasile, sistem zajedništva, socijaldemokratije, ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja.

Govoriti o podnošljivom ljudskom standardu i vrijednostima, suvišno je i degutantno, iz jednostavnog razloga, javnog uvida u sadašnju bijedu i siromaštvo većine građana, te sjaja, raskoši i bogatstva vaših elita. Društvena svijest i nastojanja, da se izgrade kapaciteti sa resursima za zajedničko dobro svih, lukavo, potajno i trajno se transformisala, po principima „ko je šta jamio, jamio je„ u sopstvene, lične i porodične džepove. Većini građana, posebno nama penzionerima ostale su crkavice i kontejneri u izobilju, a našim mladim i školovanim kadrovima, trasirali ste jednosmjerne  putne pravce, trasirane sa putokazima, gdje će naći svoju nafaku, po Evropi i bijelom svijetu. Velike su vaše zasluge, za sve te vaše zajedničke dogovore, u potragama za lažnim molitvama i Allahu i Bogu, bezbožnika, vašeg narcisoidnog tipskog uzora.

Da li ste svjesni i razumni, pred građanima ove nam napaćene zemlje, ti Fahrudine i ti Milorade i ti Dragane, koliko ste vašim ponašanjem, kafanskim razgovorima i dogovorima, bez institucija našeg sistema, unijeli razdora, zla i međusobne mržnje, bez istinskih i vidljivih rezultata boljitka i blagostanja, za šta su vam i svoje povjerenje dali vaši glasači.

Tražeći sada, nekog trećeg „luđaka„ za koalicionog partnera, suvišno je i nerazumno, već kada ste na ovome zajedničkom mostarskom svjetovnom molitvenom sijelu, prizovite i Boga i Allaha, da vam pripomogne, da se nekako izdura do izbora ili nekih prije vremenih izbora, uz uvjerenje da će to umni i razumni građani, nadati se, znati i umjeti razriješiti.

Kako vidimo, Fahrudine i Milorade, intenzivno i nerazumno ste se okomili u orkestriranim napadima na Bakira Izetbegovića, što vam uz gangu, orgulje i gusle, uz dirigentsku palicu „lukavoga„ Dragana,  vama samo i priliči.

Svi vi, trebate biti manji od makovog zrna, da sramno ne podižete svoje glave, da vam glas bude tiši, kako bi se dugo i dugo, sa poštovanjem, prisjećali svih vaših agresorskih nakana, sa istoka i zapada. Sva zla, činjena, prije svih, prema Bošnjacima, u interesu ne i zaborava, ali svakako spuštanju tenzija, traženja povjerenja i pomirenja, ka zajedničkom mogućem suživotu, svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini, trebaju biti okosnica i vodilja. Činjenica, da je Bakir Izetbegović, kako su to građani i dali mu svoje glasove, vodeći i prvi u Bošnjaka, svakako trebate znati i poštovati, bar do sljedećih izbora. Ne daj nam Bože i Allahu, da je neki od vas trojice, dobio i najveći broj glasova na prošlim izborima, koliko bi se pokondirio, kako bi nam svima još teže i gore bilo.

Da li možda ponekad i razmišljate, o vašem ličnom i pojedinačnom doprinosu, snazi i potrebi jedinstva sopstvenih korpusa, svoga roda i poroda, odnosno svoga naroda, kojem pripadate, nasuprot toga, vi ste primjeri njihovih razbijača, stvaranja razdora i mržnje, te svojim djelovanjem, jasno i glasno, nastojite unijeti i slične razdore na svim nivoima i sadržajima, zajedničkog djelovanja i u vlasti i u međustranačkim odnosima.

Toplo vam preporučujem, kanite se toga, bar do sljedećih izbora, kada će građani o svemu dati i svoj konačni izbor i sud, kako bi i konačno otišli u ambis ili ugledali neko novo svjetlo dana.

Omogućite i konačnu slobodu našim narodima i građanima, ako je i zasluže ??

Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija
Autor/ica 16.11.2017. u 14:49