Poezija Aleksandra Ilića u Sremskoj Mitrovici

tačno.net
Autor/ica 15.11.2021. u 12:32

Poezija Aleksandra Ilića u Sremskoj Mitrovici

Aleksandar Ilić baletski umetnik i koreograf u organizaciji Književne zajednice Sremska Mitrovica održaće promociju svoje knjige poezije Sanjaj snove 18. novembra u 18h u Galeriji Lazar Vozarević u Sremskoj Mitrovici.

Knjigu će predstaviti urednica knjige Teodora Sujić, Mirjana Marković, Jasna Arbanas, Leon Žarko, Tara Vukadinović i autor.

“Pesnik je kao i igrač ogoljen pred publikom. Ja vam večeras prikazujem svoje ogoljeno srce. Odlučite se za jedan stih, upišite svoje ime i neka vam ta pesma bude poklon”, naveo je Ilić o svojoj knjizi.

Zbirka Sanjaj snove (2020) promovisana je u junu ove godine u Biblioteci grada Beograda u izdanju Centra Fabula nostra, koju je uredila i pripremila Teodora Sujić teoretičarka i istoričarka svetske književnosti, sadrži nenaslovljene stihove, podeljene u tri celine Snovi, Ljubav i Nostalgija, a pesnik knjigu otvara porukom: Trebalo je samo ispevati maleni stih pa da ga kosmos prigrli.

Urednica knjige Teodora Sujić navodi: “Bezbroj puta čitajući stihove, svako slovo i svaku tačku, glasno osluškujući melodiju, uobrazila sam da su to pesme pisane meni. Prema njenim rečima, svaki čitalac kada bude imao ovu knjigu u rukama mora pronaći pesmu za koju će sam rešiti da li je pisana za njega?”

Aleksandar Ilić (1977) je postdiplomske studije završio na Konzervatorijumu za muziku i ples Triniti Laban u Londonu, a doktorske započeo na u AMTII u Plovdivu. Autor je knjiga stihova Praznik srca i U prisustvu šapata. U saradnji s Teodorom Sujić je preveo knjigu Modeliranje baletskih repetitora Tanje Vujisik.

Dobitnik je brojnih umetničkih i društvenih priznanja i nagrada, među kojim je svakako najznačajnija Nagrada za životno delo Filip Višnjić koju mu je dodelio njegov rodni grad Šid za doprinos u kulturi.

Pripada generaciji najznačajnijih umetnika današnjice, profesor je i osnivač Instituta za umetničku igru u Beogradu, a od 2019. godine je na poziciji v.d. direktora Kulturnog centra Beograda.

tačno.net
Autor/ica 15.11.2021. u 12:32