Tadićev hod po žici između Unije i Srbije iz 19. stoljeća

Autor/ica 7.7.2011. u 04:55

Tadićev hod po žici između Unije i Srbije iz 19. stoljeća

Zbog intenzivne suradnje Beograda i Banja Luke srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću se prigovaralo da vodi dvostruku politiku prema BiH. “Unatoč brojnim otvorenim pitanjima između dvije zemlje, Tadiću je trebalo pet godina da dođe u službeni posjet Sarajevu”, kaže politička analitičarka Tanja Topić. “To govori o hladnim odnosima na relaciji Beograd-Sarajevo, a na drugoj strani vrlo prisnim, intimnim odnosima u političkom životu i na drugim područjima na relaciji Beograd-Banja Luka”, kaže Tanja Topić.

Tadićev jučerašnji (6.7.) posjet Sarajevu uzvratne je prirode i dogovoren je u Karađorđevu. Srbija je u međuvremenu uhitila i Haškom sudu izručila najtraženijeg optuženika za ratne zločine Ratka Mladića, zbog čega su Tadića u Banja Luci i drugim gradovima Republike Srpske prozvali “izdajnikom srpstva”. Takvo raspoloženje ne malog broja Srba u BiH i Srbiji za analitičare je potvrda da san o “Velikoj Srbiji” nije umro s Miloševićem i da je Tadić, zalažući se za proeuropsku politiku i pomirenje u regiji, prisiljen voditi računa i o ekstremnim elementima kako u vlastitoj zemlji, tako i u BiH.

“U BiH postoje dva entiteta, tri naroda i građani BiH”

Zato je za Tadića rizično svako odstupanje od podrške etničkoj ekskluzivnosti u rješavanju unutarnjih bosanskohercegovačkih prilika, uključujući i jučerašnje spominjanje građanskog faktora u BiH. “U BiH postoje dva entiteta, tri naroda i građani BiH, i sve što je predmet diskusije, političkog dijaloga i rješenje koje institucije BiH postave kao zajedničko, prihvatljivo je za Republiku Srbiju”, rekao je Boris Tadić nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH.

Politički analitičar i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prof. Slavo Kukić za Deutsche Welle kaže da nakon Tadićevih političkih poruka u Sarajevu “ne može biti nikakve sumnje u njegove dobre namjere”. “To je apsolutno priznanje suvernetiteta i teritorijalnog integriteta BiH, opredjeljenje za dobrosusjedske odnose i za europski put BiH i Srbije uz međusobno razumijevanje”, naglasio je Kukić.

“Srbijansko društvo je podijeljeno na europsku i Srbiju 19. stoljeća. U toj podijeljenosti gospodin Tadić iz dana u dan hoda po žici riskirajući da svojim europskim porukama, da tako kažem, ne natjera vodu na mlin Srbiji iz 19. stoljeća”, kaže Kukić. Kukić također ističe da bi odgovorni u BiH trebali imati više razumijevanja za lidere susjednih zemalja i njihove unutarnjopolitičke prilike, “kao i za povremene nedorečenosti u Tadićevim političkim istupima”.

Autor/ica 7.7.2011. u 04:55