Šotrić: Partizansko spomen groblje nakon 10 godina ponovo u budžetu grada Mostara

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 22:49

Šotrić: Partizansko spomen groblje nakon 10 godina ponovo u budžetu grada Mostara

VIJEST DECENIJE IZ MOSTARA – prvi put poslije punih deset godina, kao redovna stavka na godišnjem nivou, u budžet grada Mostara je upisano i Partizansko spomen groblje, za čije je cjelovito godišnje održavanje, revitalizaciju i rekonstrukciju u ovoj godini planirano i izdvojeno 60.000 KM

Budžet grada Mostara za 2018. godinu u ukupnoj vrijednosti od 59. 958. 267 KM, usvojen je danas nakon što su na taj dokument svoje potpise stavili gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnik Odjela za finansije Gradske uprave, Izet Šahović.

Iz Gradske uprave danas je javnosti odaslana i, moglo bi se reći, vijest decenije.

Naime, prvi put poslije punih deset godina, kao redovna stavka na godišnjem nivou, u budžet je upisano i Partizansko spomen groblje, za čije je cjelovito godišnje održavanje, revitalizaciju i rekonstrukciju u ovoj godini planirano i izdvojeno 60.000 KM.

Kako sada stvari stoje, više nema nikakve prepreke da gradska komunalna preduzeća već narednih dana ne preduzmu obaveze da redovno vode računa o ovom spomeničkom kompleksu i da im taj posao bude uredno plaćen.

Podsjećamo, prije mjesec dana je, zahvaljujući solidarnosti i dobročinstvu građana Grada Sarajeva i prijateljske geste prema Mostaru njihovog gradonačelnika Abdulaha Skake, cijeli kompleks Partizanskog spomen groblja je očišćen od trave i rastinja, te saniran od otpada koji je godinama razbacivan po toj lokaciji. Za taj posao Sarajevo je gradskim komunalnim preduzećima „Parkovi“ i „Komos“ direktno uplatilo ukupno 20.000 KM.

Kako je javnost već upoznata, inicijativu za vraćanje održavanja kompleksa Partizanskog spomen groblja u nadležnost grada Mostara, odnosno budžeta grada Mostara, pokrenuo je prije nekoliko mjeseci „Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“, čiji sam predsjednik.

„Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru“ se ovim putem i ovom prilikom želi javno zahvaliti potpisnicima ovog dokumenta – budžeta grada Mostara – i svima, koji su učestvovali u procesu donošenja ove važne odluke – da nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen groblje u Mostaru – bude ponovno upisano (kao redovna stavka na godišnjem nivou), u budžet grada Mostara, stoji u saopštenju Sergia Šotrića, predsjednika Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

tačno.net
Autor/ica 27.2.2018. u 22:49