Izetbegović je za divno čudo uspješno izbjegao Beogradsku zamku

tačno.net
Autor/ica 7.12.2017. u 14:58

Izdvajamo

  • U Bosni i Hercegovini ničije intrige protiv državnih institucija neće moći proći, niti je sila i ponižavanje građana ili bilo kojeg od tri naroda način za uspostavljanje dijaloga kako sa susjedima, tako i unutar BH društva. Svima u regionu treba biti jasno da su velikodržavni projekti u Bosni i Hercegovini osuđeni pred Haškim Tribunalom, stoga je svaka politika koja baštini takvo političko naslijeđe direktno podrivanje države BiH.

Povezani članci

Izetbegović je za divno čudo uspješno izbjegao Beogradsku zamku

To je prvi i jedini put za svog mandata kao člana predsjedništva BiH da je Bakir Izetbegović postupio na državnički način štiteći dignitet svoje, kao i funkcija svojih kolega u Predsjedništvu BiH.

Povodom posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu, rukovodstvo SDU BiH oglasilo se saopštenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Jučer je Bakir Izetbegović na opće iznenađenje kompletne BH javnosti uspješno izbjegao političku zamku koju su mu u Beogradu postavili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Aleksanadar Vučić. Pored atmosfere koja je u Beogradu bila iznimno negativna i bila praćena plakatama podrške osuđenom ratnom zločincu Mladić Neđe Ratku, dva člana Predsjedništva BiH su kao što je vidljivo iz njihovih gestikulacija i samih izjava radila direktno protiv vlastite države od koje primaju silne beneficije.

Sve je bilo spremno da se izvrši pritisak na Izetbegovića kako bi se isposlovao što povoljni sporazum o granicama između BiH i Srbije. No, to se nije desilo. Kao zadnji adut, a računajući na Izetbegovićevu ravnodušnost i indolenciju, Čović i Vučić su nakon sastanka pred medije izašli sa namjerom da ponize državu Bosnu i Hercegovinu koja se prema Čovićevoj izjavi tobože ispred Predsjedništva BiH, stavlja u patrijahalni odnos naspram Srbije kada je u pitanju vanjska politika. Izetbegović je na opće iznenađenje kompletne BH javnosti, analitičara i prisutnih novinara tokom obraćanja upao Čoviću u riječ, reagovao državnički i pri tom čak bio i politički korektan. To je prvi i jedini put za svog mandata kao člana predsjedništva BiH da je Bakir Izetbegović postupio na državnički način štiteći dignitet svoje, kao i funkcija svojih kolega u Predsjedništvu BiH. Stoga, rukovodstvo SDU BiH pohavljuje državnički potez Bakira Izetbegovića, ali žalimo što se gospodin Izetbegović tako nije ponašao i ranije, jer ne vidimo da ga je bilo šta spriječavalo u tome.

Papagaj politika

U Bosni i Hercegovini ničije intrige protiv državnih institucija neće moći proći, niti je sila i ponižavanje građana ili bilo kojeg od tri naroda način za uspostavljanje dijaloga kako sa susjedima, tako i unutar BH društva. Svima u regionu treba biti jasno da su velikodržavni projekti u Bosni i Hercegovini osuđeni pred Haškim Tribunalom, stoga je svaka politika koja baštini takvo političko naslijeđe direktno podrivanje države BiH.

U tom kontekstu Čovićeva i Dodikova nacionalistička i šovinistička politika su osuđene, pravno nevalidne i predstavljaju promašaje kojima se podsmijevaju gotovo svi svjetski mediji. U nedostatku pravih rješenja za nagomilne socijalne i ekonomske probleme, političari poput Čovića i Dodika pribjegavaju nacionalnističkom populizmu od koga koristi imaju samo političke elite, što tjera mlade da masovno napuštaju ove prostore.

Građani Bosne i Hercegovine na izborima 2018. godine će birati između nacionalističkog populizma i građanske, evropski orijetnirane i ekonomski prosparitetne države. Stoga pozivamo građane da glasanjem protiv nacionalista zbog kojih gladuju i koji ih plaše ratom odaberu sigurnu budućnost za sebe i svoju djecu pod okriljem EU i NATO-a”, stoji u saopštenju SDUBiH.

tačno.net
Autor/ica 7.12.2017. u 14:58