Pismo ministru Vanji Udovičiću: Fudbal je samo sport i ništa više

Čedomir Petrović
Autor/ica 15.5.2016. u 14:42

Pismo ministru Vanji Udovičiću: Fudbal je samo sport i ništa više

Danas je Fadil Vokrri predsednik Fudbalskog saveza Kosova. Čestitajte mu. Budite čovek. Budite sportista. Zaboravite na funkciju ministra

Gospodine ministre,

Mi smo takve kao vi, u osnovnoj školi i u kraju, nazivali tužibaba. Koliko bi bilo dobro da je Srbija glasala za prijem Fudbalskog saveza Kosova u FIFA. Da mu je pomogla, kao prvi komšija. Koliko bi to značilo za dalji tok pregovora sa Prištinom. Koliko bi se videla naša istinita želja i volja da te pregovore vodimo iskreno.

Nema te sile na svetu koja može zabraniti fudbalerima Kosova i njihovim navijačima, koji vole fudbal kao i mi, kojima je život u nadigravanju sa drugim reprezentacijama, da igraju fudbal sa svim reprezentacijama sveta.

Oni nemaju ratne uniforme. Oni nose dresove sa brojevima i svojim prezimenom.  Znanje, veština, kondicija, fer plej, to su oružja kojima raspolažu fudbaleri s Kosova.

Nema govora o „teškom udarcu za sport“ od strane političkih interesa. Vi ste mlad čovek. Sportista. Znate najbolje kako je fudbalerima i ostalim sportistima kada su zatvoreni u krug svoje zemlje. Kada ne mogu da izađu iz svog dvorišta i sa svog poljančeta. Kada ne mogu da pokažu i drugima da su fudbaleri istog kvaliteta ako ne i većeg od mnogih. Ne bi bilo dobro da u ovim kriznim vremenima za naš fudbal igraju s nama. Možda bi se FIFA zapitala, da li smo zaslužili da budemo njen član.

Legenda jugoslovenskog fudbala: Fadil Vokrri;  foto: sport.ba

I naši sportisti su bili pogođeni sankcijama. Znaju kako je to. Kažete – Mi nećemo odustati od borbe! Koje borbe, gospodine ministre? Takmičenje sportista, ponekad nazivamo i „borbom“, želeći da tako izrazimo veliko sportsko rivalstvo. Đoković je vodio tešku borbu sa Nadalom…

Tužićete ih sudu? Ukoliko ste sami smislili ovu izjavu, zaboravite je što pre. Ukoliko ste dobili naređenje, odbijte da ga sprovedete. Dajte ostavku, samo ne urušavajte svoj sportski ugled, koji nije mali.

Rezultat glasanja za prijem Fudbalske reprezentacije Kosova u FIFA je 141:23. Vi, kao sportista znate da je to katastrofalan poraz onih koji su bili protiv prijema.

Fadil Vokrri došao je u Partizan 1986. godine, kada ga napuštaju Zvonko Varga i tragično nastradali Dragan Mance. Vokri kao centarfor postaje miljenik Partizanovog juga. Vokri je u Partizanu proveo tri prvoligaške sezone, odigrao 55 prvenstvenih utakmica i postigao 18 prvoligaških golova. Za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije igrao je u periodu 1984. do 1987. godina. Odigrao je dvanaest reprezentativnih utakmica i postigao šest golova. Danas je Fadil Vokrri predsednik Fudbalskog saveza Kosova. Čestitajte mu. Budite čovek. Budite sportista. Zaboravite na funkciju ministra. Nekada nećete biti više. Da li ćete se postideti ovom izjavom? Sve zavisi od vas. Sportisti su ljudi sasvim drugačijih shvatanja i moralnih vrednosti.

e-novine

Čedomir Petrović
Autor/ica 15.5.2016. u 14:42