Izjava pred početak Narodnog kongresa

Kina teži gospodarskom rastu većem od šest posto

 Peter Maxwill
Autor/ica 6.3.2021. u 09:28

Kina teži gospodarskom rastu većem od šest posto

Foto:JEROME FAVRE / EPA-EFE / Shutterstock

Usprkos krizi korone Kina stoji bolje nego većina drugih zemalja, a sada državno rukovodstvo najavljuje: Ove godine gospodarstvo zemlje treba značajno rasti i postati neovisnije od inostranstva.

Piše: Peter Maxwill- Spiegel.de

Preveo i prilagodio: Ešref Zaimbegović

Možda će baš zemlja iz koje je krenula pandemija izaći iz korona krize kao jedan od najvećih dobitnika: Trenutno je za Njemačku i Evropu rastući posao sa Kinom važniji nego ikad prije, nedavno je Kina čak zamijenila SAD na poziciji najvažnijeg trgovinskog partnera EU.

Državno rukovodstvo u Pekingu gleda vrlo ambiciozno i optimistično na sljedeće mjesece iako pandemija još dugo neće biti okončana. Usprkos globalnoj recesiji, Kina ove godine planira ostvariti gospodarski rast veći od šest posto, najavio je premijer Li Keqiang na otvaranju godišnjeg zasjedanja Narodnog kongresa u Pekingu.

Da bi postali neovisniji od inostranstva Li Keqiang smatra da bi razvoj domaćeg gospodarstva morao imati prioritet. I vlastite inovacije trebaju biti podržane jače nego ranije da bi se smanjila tehnološka ovisnost.

U fokusu plenarne sjednice kineskog parlamenta stoje gospodarski ciljevi i budžet za ovu godinu, novi petogodišnji plan za razdoblje 2021. do 2025. kao i sporna reforma izbora u Hong Kongu. Time Peking želi dodatno umanjiti već od ranije ograničenu demokratiju u kineskom regionu sa posebnom upravom. Sjednica će ove godine okupiti oko 3000 delegata i trajaće kraće nego inače, samo do četvrtka slijedećeg tjedna.

Polazeći od rastućih napetosti sa SAD-om, Indijom, Tajvanom i zemljama južnokineskog mora, Kina ove godine želi povećati svoje vojne izdatke za 6,8 posto. Time izdaci za armiju ponovno rastu brže od cjelokupnog budžeta. Prošle godine povećanje je uprkos korona krizi već iznosilo 6,6 posto.

„Povećat ćemo strategijske sposobnosti armije, da bi ona mogla štititi suverenitet, sigurnost i interese razvoja naše zemlje.“, rekao je premijer Li Keqiang u svom govoru. Kao važan dio „velike obnove“ zemlje, šef kineske države i partije Xi Jinping jako forsira modernizaciju oružanih snaga.

Cilj rasta većeg od šest posto je iznenađenje za drugo najveće narodno gospodarstvo. Prošle godine premijer je zbog nesigurnosti povezane s pandemijom još izbjegavao davati takve procjene. Zemlja je, usprkos krizi, prošle godine ostvarila rast od 2,3 posto. Dok je svijet proživljavao recesiju, Kina je bila veliko narodno gospodarstvo koje je i dalje raslo.

Koncept „dva krvotoka“

Peking je na krizu reagovao jakim konjukturnim programom. Tako Međunarodni monetarni fond očekuje u ovoj godini rast od čak 8,1 posto u Kini. Zbog tekućih izdataka koji se broje u milijardama, premijer je sada najavio da će udio budžetskog deficita u BDP-u od 3,2 posto u ovoj godini ipak ponovno biti iznad kritične marke od tri posto. Prošle godine bilo je 3,6 posto.

Važna novina je koncept „dva krvotoka“ sa kojim se Kina, zbog sankcija SAD-a i globalne krize, želi učiniti samostalnijom. Radi se o tome da se „ojača unurtašnja potražnja, intenziviraju strukturne reforme na strani ponude i sa razvojem pokrenutim inovacijama i kvalitativno visokovrijednim ponudama generira nova potražnja“, rekao je Li Keqiang.

Inovacije ostaju središnji dio ofanzive modernizacije, rekao je Li Keqiang. „Mi ćemo ojačati našu nauku i tehnologiju da bismo strateški unaprijedili razvoj Kine“, izjavio je u jednočasovnom izvještaju. Najavio je i ubrzanu digitalizaciju zemlje – „Radiće se brže na tome da se razvije digitalno društvo, digitalna vlada i zdrav digitalni eko sistem.“

 „Kineska vlada se veoma trudi da spriječi šok za domaće firme kroz globalne lance isporuka“, rekao je o novoj politici predsjednik evropske trgovinske komore u Kini, Jörg Wuttke za kinesku državnu televiziju. „Istovremeno se nadam da to ne znači da će Kina okrenuti leđa svijetu.“

Prošle godine plenarna sjednica je zbog pandemije bila pomjerena za dva mjeseca. To što se ove godine održava u uobičajenom terminu, u martu, pokazuje normalizaciju situacije u Kini. Svi poslanici su vakcinisani i u sali nose zaštitne maske. Najmnogoljudnija zemlja je ograničenjem izlazaka i masovnim testiranjem miliona ljudi, kao i praćenjem kontakata, karantinom i striktnim ograničenjem putovanja, u najvećoj mjeri uspjela staviti virus pod kontrolu.

   

 

 Peter Maxwill
Autor/ica 6.3.2021. u 09:28