Za meksičke novinare 2022. najsmrtonosnija u istoriji

 RSE
Autor/ica 18.12.2022. u 08:57

Za meksičke novinare 2022. najsmrtonosnija u istoriji

foto: reuters

Ove godine u Meksiku ubijeno je 15 novinara i medijskih radnika, najviše u poslednjih 30 godina, a neposrednu opasnost potvrdio je i najnoviji napad na jednog od najistaknutijih novinara u zemlji, navodi agencija Asošijejted pres (AP).

Dvojica naoružanih napadača na motorima pucali su u oklopno vozilo radio i televizijskog novinara Cira Gomeza Lejve oko 200 metara od njegove kuće u četvrtak uveče.

Novinar je opisao napad i objavio fotografije svog vozila na društvenim mrežama.

Meksički novinari solidarno su se udružili i otvoreno izražavaju nezadovoljstvo nakon svakog ubistva i suprotstavljaju se državnom narativu da žrtve nisu pravi novinari ili da su korumpirani, podseća AP.

Ipak, broj ubistava, 15 koliko ih je izbrojao Asošiejted pres, nastavlja da raste.

Ove godine, među ubijenima bilo je mnogo izveštača iz malih gradova koji su vodili vlastite medijske kuće, dok su neki frilenseri žrtve ubistava u velikim gradovima poput Tihuane.

Meksički komitet za zaštitu novinara saopštio je da je Meksiko ove godine jedina država sa više ubijenih novinara nego Ukrajina.

“Počeli smo da prikupljamo podatke o ubistvima novinara 1992. godine i ovo je najveći broj ubistava novinara u jednoj godini i najsmrtonosniji period na vlasti jednog meksičkog predsednika”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, i tokom kampanje i za vreme mandata, uspešno politizovao novinarstvo u Meksiku više nego ikada ranije.

Prema Komitetu za zaštitu novinara, tokom prve tri godine predsedničkog mandata Obradora ubijena su 42 novinara. To u poređenju sa četrdeset pet novinara ubijenih u celom šestogodišnjem mandatu poslednjeg predsednika Enrikea Penje Nijeta.

Lopez Obrador je više puta kritikovao novinare koji su kritikovali njegovu administraciju, a nasilje nad medijskim radnicima je poraslo za 85 odsto otkako je preuzeo dužnost, navodi britanski list Guardian.

Ranije ove godine, direktor neprofitne organizacije je dobio pretnju smrću istog dana kada je objavio izveštaj o sve većim opasnostima sa kojima se suočavaju novinari u zemlji.

Predsednik je pominjao Gomeza u sredu, 14. decembra, zbog kritika tokom konferencije za medije u kojoj ima deo fokusiran na, kako on to naziva, “medijskim lažima nedelje”.

Na konferenciji za novinare u petak, predsednik je osudio napad na Gomeza. „On je novinar, ljudsko biće, ali je i utiče na javno mnjenje. Povređivanje ličnosti kao što je Ciro stvara veliku političku nestabilnost“, rekao je Lopes Obrador.

Meksiko Siti se nekada smatrao sigurnijim od mnogih regiona zemlje za novinare, ali se to poslednjih godina promenilo.

„Izuzetno je zabrinjavajuće da se tako nešto može dogoditi u Meksiko Sitiju“, rekao je Jan-Albert Hootsen, predstavnik meksičkog Komitet za zaštitu novinara, o pokušaju atentata. „To takođe dovoljno govori o drskosti nekih od ovih ljudi, da su spremni da idu ovako daleko napadajući osobu tako visokog profila u medijima.”

Autorka knjige “U vučjim ustima: Ubistvo, zataškavanje i prava cena ućutkivanja štampe” Ketrin Korkoran rekla je da je drugi razlog visokog broja ubistava taj što iza mnogih stoje vladini zvaničnici.

Drugi faktor je što je meksička štampa postala nezavisnija i agresivnija, rekla je ona i dodala da “reporteri stvarno pogađaju živac i to je ono što ih vodi u smrt”, prenosi AP.

RSE

 RSE
Autor/ica 18.12.2022. u 08:57