AEOI: Iran ima kapacitete za obogaćivanje urana do 60 posto

tačno.net
Autor/ica 10.11.2019. u 10:26

AEOI: Iran ima kapacitete za obogaćivanje urana do 60 posto

foto: EPA

Glasnogovornik iranske agencije za atomsku energiju rekao je da je to daleko od potrebnih 90 posto za proizvodnju nuklearne bombe. 

Iran ima kapacitete za obogaćivanje urana do 60 posto, rekao je glasnogovornik iranske agencije za atomsku energiju (AEOI), što je više nego potrebno za civilne namjene, ali još daleko od potrebnih 90 posto za proizvodnju nuklearne bombe.

“Organizacija ima kapaciteta za obogaćivanje urana do pet, 20 i 60 posto”, rekao je glasnogovornik AEIO-a Behrouz Kamalvandi na konferenciji za medije u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordow, izvijestila je novinska agencija IRIB, prenosi Hina.

“Trenutno postoji potreba od pet posto”, dodao je Kamalvandi.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je prošlog mjeseca da Islamska republika nikada nije težila za izgradnjom i korištenjem nuklearnog oružja, što im i religija zabranjuje.

Iran je u četvrtak objavio da je nastavio obogaćivanje urana u Fordowu, udaljavajući se još više iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. nakon što su se Sjedinjene Američke Države odlučile povući iz sporazuma.

Posjeta Fordowu

Sporazumom se zabranjuje proizvodnja nuklearnog oružja u Fordowu, visoko osjetljivog područja koje je Iran skrivao od UN-ovih inspektora sve do 2009.

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nedjelju će posjetiti Fordow, najavio je Kamalvandi.

Iran je u maju počeo premašivati ograničenja dogovorena sporazumom u znak odmazde zbog američkog pritiska na Teheran da pregovara o ograničenjima na programe balističkih projektila i podršci posredničkim snagama na Bliskom istoku.

Iran kaže da će povući svoje mjere ako evropske potpisnice sporazuma uspiju Teheranu vratiti pristup vanjskoj trgovini koji je blokiran uvođenjem američkih sankcija.

tačno.net
Autor/ica 10.11.2019. u 10:26