Venecuela: Trinaest uhapšenih zbog neuspješnog državnog udara

tačno.net
Autor/ica 28.6.2019. u 09:27

Venecuela: Trinaest uhapšenih zbog neuspješnog državnog udara

foto: EPA

Vlasti tvrde da je među uhapšenima i general Miguel Cisco Morra, označen kao ‘komandant operacije’.

Trinaest osoba, među kojima i jedan general, uhapšeno je zbog umiješanosti u „državni udar“ protiv predsjednika Nicolasa Madura, za koji vlada tvrdi da je bio neuspješan, saopštio je ministar za komunikacije, prenosi agencija Beta.

„Koje su posljedice ovog kriminalnog akta za te pučiste? Zatvor“, izjavio je u televizijskom obraćanju ministar Jorge Rodriguez.

On je objelodanio i imena 13 uhapšenih, među kojima je i general Miguel Cisco Morra, po njegovim riječima, „komandant operacije“.

Vojni udar se, po tvrdnjama vlasti, odvijao u nedjelju i ponedjeljak, uključivao je venecuelansku opoziciju i bio je povezan sa SAD-om, Kolumbijom i Čileom.

‘Pučisti’ planirali ubiti Madura

Vođa opozicije Juan Guaido, kojeg je, kao privremenog predsjednika,  priznalo 50 zemalja, negirao je umiješanost u ovaj događaj.

Po tvrdnjama Rodrigueza, „pučisti“ su planirali da ubiju Nicolasa Madura, koji je na vlasti od 2013., i da ga zamene generalom Raulom Baduelom, ministrom odbrane u vrijeme Huge Chaveza, koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa, najjači saveznik Guaida, upozorila je da bi njegovo hapšenje bilo “posljednja greška diktature”.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 28.6.2019. u 09:27