Europa slavi Dan pobjede nad fašizmom

tačno.net
Autor/ica 9.5.2019. u 08:22

Europa slavi Dan pobjede nad fašizmom

Foto: AFP

Diljem Europe obilježava se 9. svibanj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja Europske unije pet godina kasnije.

Ove godine obilježava se 74. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Europske unije.

Ta dva važna događaja u povijesti Europe kao i svake će godine biti obilježena nizom manifestacija i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu, prenosi Beta.

U zemljama EU-a poseban značaj ima Dan Europe, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Institucije EU-a tradicionalno 9. svibnja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU-a diljem svijeta organiziraju različite aktivnosti i skupove namijenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.

S obilježavanjem Dana Europe ove godine poklopio se i summmit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani, inicijative koja je pokrenuta sa ciljem da ubrza integraciju zapadnog Balkana u EU.

U Rusiji se 9. svibanj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. svibnja u znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Dan Europe ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU-a.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama ugljena i čelika, kako se rat u Europi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik 1951. godine, koja je bila preteča Europske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

AJB

tačno.net
Autor/ica 9.5.2019. u 08:22