Počelo suđenje neonacisti Philip Manshausu na sudu Asker i Bærum

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 7.5.2020. u 14:51

Počelo suđenje neonacisti Philip Manshausu na sudu Asker i Bærum

OPTUŽENI NEONACIST SE IZJASNIO DA JE NEVIN

Danas je počelo suđenje neonacisti Philipu Manshausu (Filip Manshaus) u opštinskom sudu Asker i Baerum, u blizini Osla. On je optužen po dvije tačke: ubistvo svoje 17-godišnje polusestre Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i teroristički napad na Islamski centar «Al Noor» u Bærum komuni, u augustu prošle godine, koji je privukao pažnju cijelog svijeta. Sudac u ovom procesu je sutkinja Annika Lindström (Anika Lindstoem).

Nakon što je tužilac Johan Øverberg (Johan Oevrberg) pročitao optužnicu, optuženi se izjasnio da nije kriv po obje tačke, jer smatra da je htio spasiti Evropu. Priznao je da je uradio ovaj čin, ali da se ne smatra krivim  jer je sve «radio» po sili nužde, u ime evropskih naroda.

Ulazeći u sudnicu, on je prisutne pozdravio nacističkim pozdravom, uz ciničan osmjeh, ne pokazujući nimalo kajanja ili suosjećanja prema žrtvama.

Na pitanje tužioca, on je izjavio da se ne kaje za djelo terorizma koje je počinio. Također je izjavio da je želio ubiti isti broj ljudi kao njegov uzor terorista Tarrant.

U pokušaju objašnjenja, on je porekao i holokaust, zločin i genocid, kojeg su počinili nacisti tokom Drugog svjetskog rata. Taj pokušaj je prekinula sutkinja Annika Lindström (Anika Lindstrom). Također se izjasnio da homoseksualnost smatra teškom bolešću i mentalnom poremećenošću. Više puta je prekidan od strane sutkinje.

Podsjetimo: tog dana, 10. augusta 2019., terorist i neonacist Norvežanin Philip Manshaus, je provalio u prostor Islamskog centra Al Noor u mjestu Baerum, koje se nalazi u blizini Osla, pucajući iz naoružanja kojeg je nosio. Srećom tu su se zadesili dvojica prisebnih, 65-godišnji Mohammed Rafiq i 75-godišnji Mohammed Iqbal Javed, koji su spriječili tragediju. U napadu je lakše ranjen šezdesetpetogodišnji Muhammed Rafiq, koji je, jedno vrijeme bio pripadnik oružanih snaga Iraka.

Islamski centar “Al Noor”

Istragom je utvrđeno da je neposredno prije napada na Islamski centar, ovaj neonacista ubio svoju 17-godišnju polusestru Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Obdukcija je pokazala da je ona ubijena sa četiri pucnja jedne 22 kalibarske puške. Osumnjičeni je priznao ubistvo, objašnjavajući da je to uradio zbog bojazni međurasnog rata u Norveškoj i kao da je to učinio da zaštiti roditelje. Ubijena je bila porijeklom iz mjesta Jiangxi u Kini i posvojili su je maćeha i otac teroriste, kad je imala 9 godina. Ovo ubistvo ima također i rasističke motive. Tužilac je naglasio brutalnost ovog ubistva, jer je žrtva ubijena na spavanju, sa tri hica u grudi i jednim u glavu. Istražitelji smatraju da je ona ubijena jer nije bila etnička Norvežanka.

Također je utvrđeno da je neonacista i terorista Manshaus bio povezan sa neonacističkom grupom Nordijski pokret otpora. Utvrđeno je da je osoba sa istim imenom podržala i pozdravila teroristu Brentona Tarranta, uoči napada na dvije džamije u Christchurchu, Novi Zeland. U linku koji je pronađen, su postavljene press fotografije optuženog. To je navelo istragu da u optužnici istakne da je ovaj teroristički čin bio inspirisan terorističkim napadom na dvije džamije u Novom Zelandu, u mjestu Christchurch. Također je utvrđeno da je osumnjičeni pokušao snimati svoj čin, i emitovati prenos preko interneta, ali da se nije uspio priključiti na mrežu. Sve je to kopirano iz načina djelovanja teroriste iz Christchurcha, Novog Zelanda, koji je također prenosio svoj teroristički napad, gdje je stradalo pedeset muslimana. Istraga je iznijela i pretpostavku da je ovaj teroristički čin možda trebao biti izvršen 11. augusta, dan ranije, kada se obilježavao veliki muslimanski praznik Kurban Bajram. Toga dana u Islamskom centru se očekivalo prisustvo oko 1000 muslimana, vjernika. Teroristički čin je izvršen dan ranije, jer su roditelji osumnjičenog toga dana bili odsutni.

Tokom uspostavljanja ove optužnice, poseban značaj ima mišljenje eksperata iz psihologije i psihijatrije o uračunljivosti teroriste.

Manshaus je pregledan i promatran od strane primarijusa i specijaliste psihijatra Rita Lyngved (Rite Lingved), specijaliste psihologije Ann Lill Ørbeck (AneLil Oerbek) specijaliste psihijatra Helge Haugerud (Helgea Haugerud). Ovi eksperti i specijalisti su utvrdili da je osumnjičeni, na dan izvršenja terorističkog čina bio uračunljiv.

Suđenje će trajati 12 dana gdje će biti saslušano oko tridesetak svjedoka. Tužilac je zatražio maksimalnu kaznu od 21 godinu.

Suđenje se prati preko videolinka, zbog situacije sa pandemijom covid-19, u dvorani su samo učesnici ovoga procesa.

Fahro Konjhodžić
Autor/ica 7.5.2020. u 14:51