Velika Britanija prva registrovala pilulu protiv COVID-19

 RSE
Autor/ica 5.11.2021. u 08:05

Velika Britanija prva registrovala pilulu protiv COVID-19

Foto:Reuters

Velika Britanija je 4. novembra postala prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korona virusa u obliku pilule – molnupiravir, koji su zajednički razvile kompanije Merck i Ridgeback Biotherapeutics.

Prema podacima, lek koji se oralno daje posle pojave simptoma, mogao bi da smanji broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija povezanih sa COVID-19 za polovinu kod ljudi kod kojih postoji veliki rizik od teških oblika bolesti, prenosi Rojters.

Britansko regulatorno telo za lekove (MHRA) preporučilo je da lek molnupiravir počne da se koristi što pre nakon pozitivnog testa na COVID-19 i pet dana nakon prvih simptoma. Još nije poznato kada će lek biti dostupan u Britaniji.

To je prva oralna terapija protiv COVID-19 koja je do sada odobrena u nekoj od zemalja sveta, a uskoro bi mogla da dobije zeleno svetlo i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) najavila je u oktobru da će odbor nezavisnih eksperata razmotriti bezbednost i delotvornost molnupiravira kasnije ovog meseca.

Regulatori u Evropskoj uniji i u drugim zemljama takođe su najavili da će ubrzo razmotriti taj lek.

Britanska vlada je proteklog meseca sa Merck-om potpisala sporazum kojim je obezbeđeno 480.000 tretmana novim lekom.

Kompanija Meck je saopštila da očekuje da proizvede 10 miliona tretmana do kraja godine, dok će sledeće godine biti proizvedeno 20 miliona.

RSE

 RSE
Autor/ica 5.11.2021. u 08:05