Njemačka potvrdila: Da, špijunirali smo za Washington

tačno.net
Autor/ica 6.7.2014. u 10:10

Visoki dužnosnik njemačkih obavještajnih službi (BND) potvrdio je za list Frankfurter Allgemeine am Sontag od nedjelje da je jedan od njihovih agenata, uhićen u srijedu, špijunirao za Sjedinjene Američke Države.

“Svi tragovi ukazuju na to da je radio za Amerikance”, naveo je taj visoko plasirani izvor za FAS, prema dijelu članka objavljenog u subotu.

Prema navodima više njemačkih medija, isti agent navodno je svoje usluge ponudio i ruskim obavještajcima te kontaktirao s konzulatom Rusije u Muenchenu i tako su otkrivene njegove aktivnosti dvostrukog agenta.

Taj 31-godišnji suradnik BND-a radio je za američke obavještajne službe od kraja 2012. i ukrao više od 200 dokumenata, piše FAS. Usto je bio zadužen za prikupljanje dokumenata o jednom njemačkom parlamentarnom povjerenstvu osnovanom nakon otkrića o navodnoj špijunaži američke objavještajne agencije NSA, prema istom izvoru.

Taj čovjek, zaposlen u odjelu BND-a zaduženom za zaštitu njemačkih vojnika u inozemstvu, uspio je navodno predati samo dva dokumenta.

Na pitanje o toj aferi na redovnoj konferenciji za novinare u petak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je da je kancelarka Angela Merkel o tome informirana u četrvtak. “Njemačka vlada će pričekati rezultate istrage. Riječ je o velikoj aferi”, rekao je.

Odnosi SAD i Njemačke vrlo su napeti nakon što je bivši savjetnik američkih obavještajnih službi Edward Snowden iznio podatke o opsežom programu špijuniranja, usmjerenom posebice na Njemačku i mobitel Angele Merkel.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 6.7.2014. u 10:10