Turska policija uhapsila više osoba koje se povezuju s napadom na noćni klub

tačno.net
Autor/ica 5.1.2017. u 14:47

Turska policija uhapsila više osoba koje se povezuju s napadom na noćni klub

Turska policija je uhapsila više osoba koje pripadaju etničkoj grupi Ujgur, a za koje se vjeruje da su povezane sa smrtonosnim napadom na noćni klub Reina u Istanbulu u noći s 31. decembra na 1. januar 2017. godine, prenosi BBC.

Za etničku grupu Ujgur se smatra da je prototip turske nacije, prenosi turska državna novinska agencija. Vjeruje se da su privedene osobe došle iz Kine, iz regije Xinjiang i da imaju vezu s napadačem, prenosi Anadolija. Ujguri uglavnom žive u pokrajini Shinjang u istočnoj Kini.

Zamjenik premijera Turske Veysi Kaynak također je rekao da osumnjičeni napadač vjerovatno pripada grupi Ujgur i da postoje dvije opcije – da je kobne noći djelovao sam ili da je imao pomoć.

Policija je već pritvorila desetine osoba zbog smrtonosnog napada tokom proslave Nove godine u glavnom gradu Turske, ali je glavni osumnjičeni i dalje u bijegu.

Odgovornost za napad je ranije preuzeo IDIL. Vlasti su navodno pooštrile sigurnosne mjere kod kopnene granice Turske, kao i na aerodromima zbog sprečavanja bijega napadača iz zemlje.

Turski mediji su objavili fotografiju osumnjičenog, rekavši da su ih dobili od policije. Međutim, policija još uvijek nije iznijela zvanične detalje.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da su vlasti identificirale napadače, ali nije želio dati više detalja.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 5.1.2017. u 14:47