Ukrajina: Depardje na “crnoj listi” umetnika

tačno.net
Autor/ica 9.8.2015. u 11:34

Ukrajina: Depardje na “crnoj listi” umetnika

Ukrajinske vlasti napravile su crnu listu umetnika, koje smatraju “pretnjom za svoju nacionalnu bezbednosti” nakon što su podržali proruske pobunjenike u istočnoj Ukrajini kao i rusko pripajanje crnomorskog poluostrva Krim, saopšteno je u Kijevu. Ti umetnici, većinom glumci i pevači, neće se više pojavljivati u ukrajinskim medijima, navelo je ukrajinsko Ministarstvo kulture.

Na crnoj listi se nalazi 13 ruskih umetnika, među kojima je i francuski glumac Žerar Depardje koji je pre dve godine postao ruski državljanin, a krajem juna je proglašen nepoželjnom osobom, persona non grata, u Ukrajini.

Televizija i bioskopi neće imati više pravo da prikazuju filmove u kojim se nalaze glumci sa spiska, izjavila je Frans presu portparolka ministarstva Darina Glučenko i dodala da će uskoro biti ukinute licence za prikazivanje takvih filmova.

Ta zabrana će se odnositi i na filmove iz sovjetske ere jer se na spisku nalazi glumac Mihail Bojarski koji je javno podržao aneksiju Krima.

Pesme ruskih pevača s crne liste neće više biti emitovane na ukrajinskim radio stanicama. Među njima je legendarni sovjetski muzičar Josif Kobzon koji ima nadimak “Sovjetski Frenk Sinatra”.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su na najnižem nivou od aneksije Krima u martu 2014. i proruske pobune na istoku Ukrajine gde je od aprila prošle godine poginulo oko 6.500 ljudi.

RSE

tačno.net
Autor/ica 9.8.2015. u 11:34