Turbulentni kraj godine za Trampa

tačno.net
Autor/ica 18.12.2018. u 09:01

Turbulentni kraj godine za Trampa

U posljednjim, burnim sedmicama 2018. godine američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) suočava se s velikim izazovima, sve širom i dubljom istragom specijalnog istražitelja Roberta Mulera (Robert Mueller) oko ruskog utjecaja i sukobom sa demokratama oko budžeta zbog čega bi moglo doći do privremenog zatvaranja savezne vlade, pišu svjetski mediji.

Posljednja bučna sedmica u 2018. godini

Nezgodna godina u Vošingtonu završava se bučno, jer su se političke snage koje su zajedno učinile prvu polovina mandata predsjednika Trampa tako burnom spajaju kako bi učinile dane uoči praznika još značajnijim, piše CNN i dodaje:

“Nad svime se nadvila nova stvarnost, koja je podstaknuta sedmicama sudskih podnesaka specijalnog istražitelja i drugih tužioca, tako da je svaki ugao javnog života Trampa sada pod istragom: njegova Bijela kuća, njegova kampanja, njegova predsjednička tranzicija, njegov Komitet za inauguraciju, njegove firme…

Kako je svanula nova sedmica, glavni grad s nestrpljenjem očekuje da vidi da li Muler ima još dramatičnije karte na koje će zaigrati prije Nove godine. Jedan događaj koji može još više da naljuti predsjednika je za utorak zakazano saslušanje bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Majkla Flina (Michael T. Flynn).“

CNN ocjenjuje i da je Bijela kuća “apsolutno” spremna za “zatvaranje vlade”, kada istekne finansiranje nekoliko ključnih odsjeka, zbog sukoba demokratskih lidera i Bijele kuće oko Trampovog zahtjeva za finasiranje zida na granici u iznosu od pet milijardi dolara.

“Znaci da se jaz između Bijele kuće i demokrata produbljuje podižu mogućnost da bi sukob, ako dođe do zatvaranja vlade, bio prvi veliki sukob između novog Kongresa i Bijele kuće u januaru.“

Đulijani: Trampov intervju s Mulerom dogodit će se “samo preko mene mrtvog“

Trampov lični advokat Rudi Đulijani (Rudy Giuliani) kaže da se plaši da će istražitelji pokušati da namame predsjednika da laže, piše Gardijan (The Guardian).

Đulijani kaže da neće dozvoliti da se desi intervju između predsjednika i specijalnog advokata Roberta Mulera – zato što se plaši da će istražitelji pokušati namamiti Trampa da laže.

“Tramp je dao pisane odgovore Muleru o tome da li je njegova predizborna kampanja u 2016. godini bila u dosluhu s Rusijom. Ali, Bijela kuća je odbila da se angažuje na zahtjevima za intervju kako bi odgovorio na pitanja o tome da li je Trump ometao pravdu nakon što je postao predsjednik – prije svega otpuštanjem šefa FBI-ja Džejmsa Komija (James Comey)”, navodi Gardijan.

Nakon što su se događaji u Mulerovoj istrazi intenzivirali posljednjih sedmica, uključujući ozbiljne posljedice za kriminalno ponašanje za neke ključne Trampove saveznike, Đulijani je rekao da je “ogorčen” zbog vođenja Mulerove istrage.

Optužio je advokate specijalnog istražitelja da su Majkla Flina namamili u zamku krivokletstva.

Gardijan piše da će Flin biti osuđen u utorak zbog laganja FBI-ju o njegovom kontaktu s ruskim zvaničnicima tokom perioda tranzicije nakon što je Tramp pobijedio na izborima u novembru 2016. i pripremao se za preuzimanje mandata u januaru 2017. godine.

Đulijani je u nedjelju rekao: “Zgrožen sam taktikom koju su koristili u ovom slučaju… ono što su uradili generalu Flinu trebalo bi da dovede do kažnjavanja – oni su ti koji krše zakon.”

Šest Trampovih problema sa zakonom

BBC navodi da se u Njujorku i Vošingtonu spisak pitanja o Trampovom svijetu širi, kao i da bilo koji od njih može izazvati ozbiljne glavobolje za predsjednika.

Kao jedan od problema sa zakonom BBC navodi novac za inauguraciju i podsjeća da je Wall Street Journal objavio da je komitet zadužen za Trampovu predsjedničku inauguraciju 2017. godine podvrgnut federalnoj krivičnoj istrazi.

“U centru istrage Roberta Mulera je otkrivena veza između Rusije i Trampove predsjedničke kampanje, ali se, prema nedavnim izvještajima, istraga može proširiti i uključiti veze sa drugim zemljama… U članku u Daily Beastu stoji da će “druga faza” istrage početi početkom naredne godine i uključiti sudske podneske – i eventualne optužnice – o vezama između Trampove kampanje i Saudijske Arabije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.“

BBC kao sljedeće probleme sa zakonom navodi Trampov hotel i fondaciju.

“Peti problem je isplata novca… U srijedu je Majkl Koen (Michale Koen), bivši lični advokat predsjednika, objasnio kako je pomogao da se organizuje isplata dvije žene koje su spremne da govore o njihovim seksualnim odnosima s Trampom tokom izborne kampanje.“

Kao posljednji problem BBC navodi rusko miješanje u izbore i ocjenjuje da se Mulerova istraga ubrzala.

“Koen je pomogao i u toj istrazi, nedavno tvrdeći da su se pregovori o predloženom multimilionerskom Trampovom ulaganju u tržište nekretnina u Moskvi nastavili tokom predsjedničkih izbora i uključivali su kontakte s ruskim zvaničnicima.”

Robert Muler je najnepristupačniji čovjek u Vošingtonu

Vošington Post (The Washington Post) posebnu pažnju posvećuje specijalnom istražitelju Muleru i ocjenjuje da je on drugi najpoznatiji čovjek u Vošingtonu.

“Magazin Time ga je upravo stavio na mjesto br. 3 na listi svojih ličnosti godine, nakon istraživačkog novinara i predsjednika Trampa. Nemoguće je provesti dan u ovom gradu a da ne čujete ili ne pročitate Mulerovo ime. Otići će u istoriju, bilo to dobro ili loše, kao jedna od ključnih figura Trampove ere. Sve ovo važi za čovjeka koji rijetko govori i rijetko sreće. On je sveprisutan i odsutan, neizbježan, ali neuhvatljiv, nevidljivi jang Trampovom pozlaćenom jingu.“

WP dodaje da je tišina više od svega definisala Mulera.

“Postao je meme (viralna ideja kao imidž ili tekst), crtani superheroj ili super negativac, moćniji sa svakom rječju koju ne kaže.“

Leon Paneta (Leon Panetta), bivši šef osoblja Bijele kuće i šef CIA-e, kaže da postoji još jedan razlog za Mulerovu tišinu: on ne želi da predsjedniku Trampu da oružje koje bi moglo da kompromituje slučaj. “On zaista osjeća da integritet istrage mora biti zaštićen i da ne smije da dozvoli predsjedniku da je podrije.”

List podsjeća da je Muler – temperamentnim i profesionalnim iskustvom – oduvijek volio da bude ocijenjen na osnovu njegovih dijela, a ne riječi.

“Do sada, podrazumijeva se da Muler i njegovi tužioci upravljaju najtežim brodom u Vošingtonu. Bez intervjua, bez curenja, bez šaptanja, bez šala, bez života… Muler rijetko izlazi van svoje privremene kancelarije u bezličnoj saveznoj zgradi. Čak i u većini svojih javnih uloga prije toga, kao šef FBI-a, Muler se pojavljivao u javnosti samo kada je to bilo važno za biro.„

RSE

tačno.net
Autor/ica 18.12.2018. u 09:01