Fischer i Soroš o ukrajinskog krizi: Pohvala Merklovoj, nada za EU

tačno.net
Autor/ica 22.3.2014. u 08:40

Fischer i Soroš o ukrajinskog krizi: Pohvala Merklovoj, nada za EU

Bivši ministar vanjskih poslova Njemačke Fischer: Velika saglasnost sa Sorošem u pitanju Ukrajine

Jedan bivši ministar vanjskih poslova i jedan špekulant diskutuju o ukrajinskoj krizi – i u većini stvari se slažu. Joschka Fischer i George Soroš vide u konfliktu sa Rusijom šansu za EU ali brze oštrije sankcije odbijaju. Iznenađujuće: obojica hvale kancelarku.

Piše: Florian Gathmann
Uredio: Ešref Zaimbegović

U svakom pogledu jedna pažnje vrijedna večer. Kad je zadužbina Heinrich Böll uspjela sakupiti na pozornici tako silnu grupu? Jedan multimilijarder, istovremeno jedan od najaktivnijih filantropa na svijetu, zajedno sa jednim od najuticajnijih njemačkih političara protekle decenije. George Soroš i Joschka Fischer diskutuju o ukrajinskoj krizi i EU u društvu sa EU političarkom iz stranke Zelenih Rebeccom Harms. U većini pitanja se spekulant i  bivši ministar slažu. I na kraju slažu se u pohvali za agiranje Angele Merkel u krizi.

Kao što je rečeno jedan iznenađujući susret.

Soroš, 83, i Fischer, 65,  su dobri poznanici. Oni su na Ti. “George”, tamno odijelo, purpurna kravata i Joschka, tamno odijelo, bez kravate. Političar Zelenih je čak bio pozvan prošlog septembra na svadbu multimilijardera. Fischer njeguje svoje kontakte iz vremena crveno-zelene vlade – posebno na američkoj istočnoj obali. Na elitnom univerzitetu Princeton blizu New Yorka on je gostujući profesor a osim toga poslovno je povezan sa konsultantskom firmom bivše američke ministrice inostranih poslova Madeleine Albright.

Soroš i Fischer su već zamjenjivani

Iako je kineski tjednik “Qingnian Cankao” prije skoro tri godine objavio članak o Sorošu ilustriran slikom Fischera  – njih dvojicu je stvarno teško zamijeniti. Posebno jer su njihovi putevi bili upravo suprotni: Fischer je tek proteklih godina od političara postao poslovni čovjek a guru hedge fondova Soroš nasuprot tome pokušava sve više da ostvari politički uticaj.

Da su oni sada zajedno u zadužbini Böll povezano je sa jedne strane sa događajima u i oko Ukrajine proteklih sedmica i mjeseci ali i sa novom knjigom Amerikanca. Ona se zove “Kladiti se na Evropu – zašto Njemačka mora spasiti evro da bi spasila samu sebe” i predstavljena je ovih dana u Berlinu i Frankfurtu. Ali sada u prvi plan dolazi pitanje da li Njemačka i EU prvo moraju spasiti Ukrajinu.

Za Soroša je i to važna tema jer njegove zadužbine i thinktanks su angažovane u mnogim istočnoevropskim zemljama pa i u Ukrajini. Soroš se posebno zalaže za demokratske procese u nekada autoritarnim državama.

On sada kaže: “Ova kriza je šansa za Evropu da se ponovo otkrije jer je ona uvijek bila politička unija.” Fischer to vidi slično. Za Soroša samo jedna jedinstvena EU može stajati uz Ukrajinu i suprotstaviti se Rusiji. Ona mora zajednički naći odgovor na rusku agresiju poslije pada režima u Kijevu i aneksiju Krima od strane Moske putem klimavog referenduma.

Fischer: “Slabost stvara bijes”

I to time što bi kao prvo EU Ukrajini pomogla da se  politički i privredno postavi na noge. To bi bilo mnogo vaćnije nego kažnjavati Rusiju, kaže Soroš. I sa time se njegov prijatelj Fischer slaže. “ Niko nema interesa na unutrašnjepolitički destabiliziranu Rusiju,“ kaže on. “Slabost proizvodi bijes.”

Ustvari Soroš i Fischer su poznati kao nepopravljivi pesimisti. On „uvijek misli na najnegativnije posledice koje se mogu predpostaviti da bi se pripremio za najgore i mogao odgovarajuće braniti“, kaže Soroš u jednom intervjuu u svojoj knjizi. Fischerove vanjskopolitičke procjene bile su za vrijeme njegovog ministrovanja puni apodiktike i dramatike. Međutim kod teme Ukrajina obojica se ne drže tih uloga – nadaju se da će se Rusija moći zaustaviti: Kod Soroša to izgleda kao dio političke romntike a kod Fischera vjera u snagu demokratije.

Oba vjeruju da Putin već sada agira sa pozicije slabosti. Upravo zato brze, oštrije sankcije se moraju dobro preispitati. I zato, čovjek ne bi vjerovao svojim ušima, obojica su hvalili njemačku kancelarku.  U svojoj knjizi Soroš ide oštro u sukob sa njom a Fischer ju je uvijek obrađivao – ali sada najavljuje: “Kancelarka je na dobrom putu.” Soroš kaže: “Merklova konačno vodi.” To je zato jer ona ima jasan kurs prema Rusiji, umjeren ali odlučan – i očigledno se počinje poznavati snaga jedinstvene Evrope.

Izgleda da i to daje malo nade.

spiegel.de

tačno.net
Autor/ica 22.3.2014. u 08:40