Veto iz Varšave

Države EU predbacuju Poljskoj ucjenjivanje

Markus Becker
Autor/ica 25.2.2023. u 10:54

Države EU predbacuju Poljskoj ucjenjivanje

Premijer Poljske Moravecki – Foto: Olivier Hoslet/EPA

Poljska blokira nove sankcije protiv Rusije, navodno jer nisu dovoljno jake. Ostale zemlje članice smatraju to pretvaranjem – Varšava želi iz situacije izvući finansijski profit.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

U pregovorima o desetom paketu sankcija EU protiv Rusije došlo je do žestoke rasprave između Poljske i ostalih 26 zemalja članica. Kada je u četvrtak uveče dogovor već izgledao siguran, Varšava se usprotivila – navodno jer je paket „suviše lagan i suviše slab“, kako je rekao poljski premijer Mateuš Moravecki u petak u Kijevu.

Moravecki je time htio poslati “jasan znak” podrške Ukrajini, tvrdio je njegov govornik Piotr Muller. Većina ostalih zemalja EU smatra to egoističkim motivima: Pod plaštom podrške Ukrajini Varšava slijedi vlastite gospodarske interese. Jer od zabrane uvoza ruskog kaučuka profitirala bi prije svih jedna zemlja, kako naglašavaju mnoge EU diplomate – Poljska.

„Ultra tvrda crvena linija“

Neke druge EU zemlje, prije svih Italija, ne bi mogle brzo kompenzirati ruske isporuke, čuje se na rubu pregovora u Briselu. One bi tada bile prisiljene sintetički kaučuk – koji se naprimjer koristi za proizvodnju automobilskih guma – između ostaloga kupovati u Poljskoj. Naprimjer, kod Synthosa, lidera na evropskom tržištu u ovoj oblasti.

Prvobitno je, prema podacima diplomata, razmatrano da se pitanje kaučuka pomjeri na jedanaesti paket sankcija, zajedno sa drugim spornim temama kao što je uvoz dijamanata i goriva za atomske centrale. Oko svega drugoga zemlje članice su u četvrtak uveče već bile saglasne – sve osim Poljske. Jer Varšava se iznenada suprotstavila i postavila „ultra tvrdu crvenu liniju“, kako je to rekao jedan diplomata.

Pada li paket sankcija na uvozu kaučuka?

Kalkulacija Varšave je očigledno da postojeći vremenski pritisak iskoristi kao polugu. Jer ostale zemlje članice želile su paket sankcija bezuslovno usvojiti još u petak, na godišnjicu ruske invazije. „Ako nam to ne uspije, stvorit ćemo katastrofalnu sliku“, rekao je naprimjer ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn. „Ako jedanaest milijardi težak paket sankcija ne usvojimo zbog uvoza kaučuka, bilo bi to smiješno.“

Diplomate više drugih zemalja potvrđuju neovisno jedan od drugoga da je u odboru ambasadora vladalo ogorčenje zbog poljskog manevra u posljednjoj minuti – to je vrednovano kao pokušaj ucjene. Kod švedske vlade, koja trenutno ima rotirajuće predsjedništvo EU, vlada ipak optimizam: Blizu smo dogovora, rečeno je u petak poslijepodne.

Deseti paket sankcija EU sadrži ograničenje izvoza u obimu od 11 milijardi evra. Osim toga treba biti zamrznuta imovina tri banke i više preduzeća, među njima iranskih preduzeća, koji su pod sumnjom da isporučuju dronove Rusiji.

spiegel.de

Markus Becker
Autor/ica 25.2.2023. u 10:54